Obama u posljednjoj posjeti Aziji

Obama se, međutim, suočava sa otporom tokom izborne godine, a oba predsjednička kandidata su protiv sporazuma
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2016. 15:59h

Američki predsjednik Barak Obama ove nedjelje kreće u posljednju posjetu azijsko-pacifičkom regionu, u svijetlu neizvjesne budućnosti zaokreta američke spoljne politike ka tom području.

Obama će sa liderima drugih zemalja razmotriti niz pitanja na samitu G20, koji u nedjelju počinje u kineskom gradu Hangžu.

Poslije toga će u Vijentijanu, glavnom gradu Laosa, učestovati na samitu zemalja jugoistočne Azije odnosno ASEAN-a i samitu država istočne Azije.

Obamin plan da tokom 11. i posljednje azijske turneje na položaju predsjednika pozicionira Ameriku kao regionalnog lidera zavisi od toga da li u SAD može da pridobije podršku za sporazum o Trans-pacifičkom partnerstvu.

"Trenutno sam ja predsjednik i podržavam taj sporazum. I smatram da imam bolje argumente", poručio je Obama koji mora da ubijedi Kongres da ratifikuje dogovor 12 zemalja, poznat kao TPP, prenio je Glas Amerike.

Obama se, međutim, suočava sa otporom tokom izborne godine, a oba predsjednička kandidata su protiv sporazuma.

"Povući ćemo se iz sporazuma prije nego što ikada bude realizovan" poručio je republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp.

Kandidat demokrata Hilari Klinton je rekla da je "protiv sporazuma sada, i poslije izbora i kada bude na položaju predsjednika".

Stručnjaci ocjenjuju da će, čak i sa uspesima na diplomatskom i bezbjednosnom planu, bez Trans-pacifičkog trgovinskog partnerstva, ekonomska komponenta zaokreta američke spoljne politike doživjeti neuspjeh.

"Ako TPP nestane, nestaće i kredibilnost", smatra Daglas Pal iz Zadužbine Karnegi.

On je naveo da će azijske zemlje biti skeptične jer će imati samo jedan izbor - Kinu.

"Sjedinjene Države će im biti manje interesantne", kazao je Pal.

Na samitima ASEAN i zemalja istočne Azije u Laosu, Obama će pokušati da uvjeri članice u rešenost SAD da nastave politiku okretanja ka azijsko-pacifičkom regionu.

Na samitu G20 Obama će prenijeti kineskom predsjedniku Sji Đinpingu da Vašington nije protiv sve moćnije Kine.

Bonus video: