Brazil: Senat smijenio predsjednicu Dilmu Rusef

Senatori koji su glasali za opoziv odmah su otpjevali nacionalnu himnu, pri čemu su neki mahali brazilskim zastavama, dok su saveznici Rusefove stajali skamenjenih izraza lica, a jedan od senatora je držao natpis "Neću se pridružiti ovoj sramoti"
1 komentar(a)
Dilma Rusef, Foto: Reuters
Dilma Rusef, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2016. 18:12h

Brazilski Senat smijenio je danas sa položaja ljevičarsku predsjednicu države Dilmu Rusef zbog kršenja budžetskih zakona, čime je okončana procedura opoziva koja je polarizovala ovu latinoameričku zemlju i paralisala njenu politiku u proteklih devet mjeseci, javile su agencije.

Senatori su danas, poslije višednevne rasprave, glasali sa 61 glasom prema 20 za opoziv Rusefove zbog nezakonitog korišćenja novca iz državnih banaka kako bi podstakla javne rashode, prenosi Rojters.

Dosadašnji konzervativni potpredsjednik Brazila Mišel Temer, koji je upravljao zemljom otkako je Rusef suspendovana u maju, položiće zakletvu kako bi, u svojstvu predsjednika, završio njen mandat do 2018. godine.

Senat je takođe danas, odvojenim glasanjem, odlučio da Rusefovoj neće biti zabranjeno da obavlja javne funkcije, prenosi AFP.

Obavljanje javnih funkcija joj je, inače, prema brazilskom zakonu, moglo biti zabranjeno u narednih osam godina.

Rusef (68) je smiijenjena poslije 13-godišnje ljevičarske vladavine u najvećoj ekonomskoj zemlji Latinske Amerike, navodi francuska agencija.

Kroz senatsku salu danas su se, nakon objavljivanja rezultata glasanja, čuli usklici, ali i izrazi razočaranja.

Senatori koji su glasali za opoziv odmah su otpjevali nacionalnu himnu, pri čemu su neki mahali brazilskim zastavama, dok su saveznici Rusefove stajali skamenjenih izraza lica, a jedan od senatora je držao natpis "Neću se pridružiti ovoj sramoti".

Očekuje se da će Rusef, prva žena predsjednik Brazila, koja se trenutno nalazi u predsjedničkoj palati na obodima Brazilije u društvu bliskih saradnika, tokom večeri dati izjavu.

Temer (75) , iskusni političar desnog centra koji je postao ljuti politički neprijatelj Rusefove, za par sati će položiti predsjedničku zakletvu, a potom će otputovati na samit G20 u Kinu.

Oko 50 ljevičarskih demonstranata okupilo se, istovremeno, ispred predsjedničke palate kako bi Rusefovoj iskazali podršku.

"Protestujemo protiv puča i borimo se za demokratiju", kaže 61-godišnji farmer Orlando Robeiro.

U centru prijestonice na snazi su pojačene mjere bezbjednosti, a zatvaranje avenija u blizini Senata izazvalo je ogormne gužve u saobraćaju, dok policija navodi da se priprema za obimnije proteste.

Rusefova, iz redova ljevičarske Radničke partije, optužena je da je uzimala nezakonite države kredite kako bi krpila rupe u budžetu 2014. godine, zabašurujući probleme zemlje dok je Brazil tonuo u najdublju recesiju poslije više decenija.

Rusef je u Senatu, tokom maratonske 14-satne sjednice u ponedjeljak, rekla da je nedužna i da zloupotreba procesa opoziva dovodi u opasnost brazilsku demokratiju, obnovljenu 1985. poslije dvodecenijskog vojnog diktatorstva.

Ona je tada pozvala senatore da "glasaju protiv opoziva, da glasaju za demokratiju, i da ne prihvataju puč".

Međutim, masovni ulični protesti protiv Rusefove tokom prošle godine odrazili su gnijev širom zemlje zbog načina na koji je ona upravljala zemljom koja trpi veliku nezaposlenost i inflaciju.

Što se Temera tiče, on je imenovao novu vladu sa agendom da Brazil preorijentiše udesno poslije više od decenije ljevičarske vladavine, tokom koje je 29 miliona ljudi izvučeno iz siromaštva, ali i tokom koje je zemlja utonula u korupciju i doživela ekonomski sunovrat.

Ostaje neizvjesno da li će Temer imati dovoljnu podršku glasača da sprovede bolne reforme uz strogu štednju koje je obećao, zaključuje francuska agencija.

Bonus video: