Iran najavio povećanje udjela na tržištu nafte

Teheran je bio prinuđen da drastično smanji nivo proizvodnje nafte poslije uvođenja sankcija Zapada 2012. godine zbog iranskog nuklearnog programa
74 pregleda 2 komentar(a)
Nafta
Nafta
Ažurirano: 26.08.2016. 09:32h

Iran će nastojati da poveća udio na naftnom tržištu poslije ukidanja sankcija međunarodne zajednice, izjavio je danas iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh.

"Iran ne snosi nikakvu odgovornost za nestabilnost na naftnom tržištu i nastojaće da poveća svoj udio na njemu", kazao je Zanganeh uoči neformalnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), a prenijela agencija Šana (Shana), bliska Ministarstvu za naftu.

Teheran je bio prinuđen da drastično smanji nivo proizvodnje nafte poslije uvođenja sankcija Zapada 2012. godine zbog iranskog nuklearnog programa.

Sankcije su velikim djelom ukinute u januaru, nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma između Irana i šest zapadnih zemalja u julu prošle godine.

Iran je u četvrtak saopštio da će učestvovati na vanrednom sastanku OPEC-a krajem septembra u Alžiru, pošto se ukidanjem sankcija vratio na svjetsko tržište nafte.

Ostale članice OPEC-a pažljivo prate informacije o učešću Irana na sastanku, a neke od njih očekuju da iranska proizvodnja nafte bude zamrznuta kako bi cijena tog energenta porasla.

Ciena nafte skočila je u četvrtak za 56 centi i sada iznosi 47,33 dolara po barelu.

Zanganeh je dodao da će Iran sarađivati sa zemljama OPEC-a u cilju poboljšanja stanja na tržištu nafte i povećanja cijene i da njegova zemlja ima pravo da se "oporavi od gubitaka" izazvanih sankcijama, prenio je informativni sajt Mizan Online.

Iran je ranije potvrdio da je njegova proizvodnja nafte povećana sa 2,7 miliona barela dnevno, koliko je iznosila prije potpisivanja nuklearnog porazuma, na 3,85 miliona.

Zvaničnici OPEC-a sastali su se u aprilu u Kataru kako bi postigli dogovor o zamrzavanju proizvodnje nafte zbog rekordno niske cijene, a neke članice, među kojima i Saudijska Arabija, optužile su Iran da opstruira dogovor u želji da povrati novac izgubljen za vreme sankcija.

Bonus video: