Turska bombardovala položaje Islamske države i Kurda u Siriji

Turska državna televizija prenjela je da arapsko-kurdske snage potiskuju džihadiste iz Minbedža, ali su turske snage, pored uporišta Islamske države, raketirale i njihove položaje, jer Ankara smatra PPU "produženom rukom" kurdske Radničke partije Kurdistana (PKK)
1 komentar(a)
Turska avijacija, Foto: Twitter
Turska avijacija, Foto: Twitter
Ažurirano: 23.08.2016. 07:18h

Turska vojska bombardovala je položaje džihadista Islamske države i arapsko-kurdskih "Jedinica za zaštitu naroda" (PPU), dok pobunjenici pripremaju ofanzivne operacije protiv njih, prenio je danas BBC.

Artiljerijske snage sa turske teritorije otvorile su prošle noći vatru na uporišta Islamske države i PPU u gradovima Džarablusu i Minbedžu, dok je oko 1.500 sirijskih pobunjenika raspoređeno u turskom gradu Gazijantepu radi izvođenja ofanzive protiv džihadista.

BBC navodi da je predstojeći pobunjenički udar na islamističke položaje i snage PPU vjerovatno bio povod za samoubilački napad na kurdske svatove u Gazijantepu, u kojem su u subotu poginule 54 osobe i za koji se vjeruje da ga je izvršila Islamska država.

Premijer Turske Binali Jildirim rekao je juče da vlasti i dalje pokušavaju da utvrde identitet napadača samoubice, iako je predsjednik Redžep Tajip Erdogan u nedjelju saopštio da je masakr izvelo dijete staro između 12 i 14 godina.

Jildirim, međutim, nije isključio Erdoganove navode, rekavši da je, prema izjavama očevidaca napada, dečak bio "gost na svadbi", prenosi BBC.

Prema navodima BBC-a, još nisu identifikovane ni sve žrtve samoubilačkog napada, a broj terorističkih udara mogao bi da se poveća u narednom periodu zbog sve većeg učešća Turske u ratu u Siriji.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu kazao je ranije da sjever Sirije "mora biti potpuno očišćen" od džihadista.

Turska državna televizija prenjela je da arapsko-kurdske snage potiskuju džihadiste iz Minbedža, ali su turske snage, pored uporišta Islamske države, raketirale i njihove položaje, jer Ankara smatra PPU "produženom rukom" kurdske Radničke partije Kurdistana (PKK), koju vidi kao terorističku organizaciju.

U napadu u Gazijantepu ubijeno je i najmanje 13-oro dece, kao i veliki broj žena, a od 69 ranjenih, njih 14 i dalje je u životnoj opasnosti.

Turski list "Hurijet" navodi da je bomba sa metalnim gelerima, kojom je izvršen samoubilački napad, slična onima koje su i ranije korišćene za napade na mjesta okupljanja Kurda.

Vjeruje se da je u gradu Gazijantepu, na granici sa Sirijom, stacionirano nekoliko ćelija Islamske države.

Bonus video: