Ban Ki Mun želi da novi generalni sekretar bude žena

U trci da naslijede Bana je 11 kandidata, pet žena i šest muškaraca, među kojima je i bivši crnogorski premijer, Igor Lukšić.
2 komentar(a)
Susana Malkora, Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Susana Malkora, Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.08.2016. 09:27h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun izjavio je da bi želio da na njegovu poziciju dođe žena, što bi bio prvi put od osnivanja te organizacije prije više od 70 godina.

Ban, čiji drugi petogodišnji mandat na čelu te organizacije ističe 31. decembra, rekao je da je "krajnje vrijeme" za ženskog generalnog sekretara, nakon osam muškaraca na čelu UN-a, prenijela je agencija AP.

U trci da naslijede Bana je 11 kandidata, pet žena i šest muškaraca, među kojima je i bivši crnogorski premijer, Igor Lukšić.

Aktuelni šef UN-a je istakao da nije na njemu da bira svog naslednika, već je to zadatak 15-članog Savjeta bezbjednosti, koji treba da preporuči svog kandidata Generalnoj skupštini.

Ban je na pitanje o mogućnosti da žena bude izabrana za generalnog sekretara odgovorio da žene čine polovinu svjetske populacije i da ih treba osnažiti i "dati im jednake šanse".

"Imamo mnogo istaknutih i eminentnih ženskih lidera nacionalnih vlada i drugih organizacija, pa čak i poslovnih i političkih zajednica. Nema razloga da žena ne bude na čelu UN-a", istakao je Ban u intervjuu za AP.

Ne navodeći nikoga po imenu, on je rekao da ima "mnogo istaknutih, motivisanih ženskih lidera koje zaista mogu da promijene svijet i aktivno sarađuju sa drugim svjetskim liderima".

"To je moje skromno mišljenje, ali je na državama članicama UN da izaberu novog lidera", rekao je Ban.

Bonus video: