Malkora: I dalje postoji otpor izboru žene na čelo UN

"Žene su i dalje uskraćene za najviše funkcije, a ako uzmemo u obzir da u Savjetu bezbjednosti UN trenutno nema nijedne žene, onda je veoma teško uspostaviti nekakvu ravnotežu i jednakost"
2 komentar(a)
Susana Malkora, Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Susana Malkora, Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.08.2016. 19:23h

Eventualnom dolasku žene na čelo Ujedinjenih nacija (UN) i dalje se protive pojedine struje unutar te organizacije, ocijenila je argentinska ministarka spoljnih poslova i jedna od kandidatkinja za generalnog sekretara UN Susana Malkora.

"I dalje postoji oklijevanje kad je riječ o izboru žene za generalnog sekretara UN", rekla je Malkora za argentinski dnevni list Klarin.

Ona bi, u slučaju da bude izabrana za generalnu sekretarku UN, postala prva žena na toj funkciji.

"Iako imaju jednake sposobnosti, žene su i dalje uskraćene za najviše funkcije, a ako uzmemo u obzir da u Savjetu bezbjednosti UN trenutno nema nijedne žene, onda je veoma teško uspostaviti nekakvu ravnotežu i jednakost", navela je Malkora, koja je od 2008. do 2012. godine bila šef kabineta generalnog sekretara UN.

Ona je ocijenila da je put do mjesta nasljednika aktuelnog generalnog sekretara Ban Ki Muna veoma dug, jer "to nije izbor direktnim glasanjem kao u sistemu neposredne demokratije".

Nekadašnji premijer Portugalije Antonio Gutereš, koji je deset godina bio na čelu Visokog komesarijata UN za izbjeglice, u prednosti je u odnosu na ostale kandidate poslije druge runde neformalnog glasanja u Savjetu bezbjednosti, dok je Malkora od početka na trećem mjestu.

U trci za generalnog sekretara UN su i bivša novozelandska premijerka Helen Klark i generalna direktorka Uneska, Bugarka Irina Bokova.

Članovi Savjeta bezbjednosti, koji se izjašnjavaju tajnim glasanjem, saopštiće ime novog čelnika UN Generalnoj skupštini, koja će ga objaviti u septembru.

Bonus video: