Tajlandska policija: Eksplozije u ljetovalištima su sabotaža

Policija je saopštila i da je uhapsila pet osoba osumnjičenih za povezanost sa ekplozijama, prenosi jutros "Raša tudej"
0 komentar(a)
Tajland eksplozije, Foto: Twitter
Tajland eksplozije, Foto: Twitter
Ažurirano: 12.08.2016. 07:15h

Tajlandska policija saopštila je danas da su niz eksplozija, koje su se dogodile u turističkim ljetovalištima u centralnim i južnim djelovima zemlje noćas i jutros, činovi lokalne sabotaže i nemaju veze ni sa kakvom međunarodnom ekstremističkom grupom niti sa islamskim terorizmom, javljaju agencije.

Više eksplozija odjeknulo je u najmanje četiri grada na Tajlandu tokom noći i jutros, pri čemu je ubijeno nekoliko osoba, dok ih je na desetine ranjeno, među kojima 10-ak stranaca u primorskom mjestu Hua Hin, prenosi AP.

Agencije jutros različito izvještavaju o broju poginulih u eksplozijama, pa tako Rojters navodi da su u eksplozijama ubijene dvije osobe, a AFP da je usmrćeno četvoro ljudi u osam eksplozija.

Posle višestrukih bombaških napada noćas i jutros, premijer Prajut Čan-o-ča naložio je jačanje bezbjednosnih mjera u najosetljivijih turističkim oblastima, navodi jutros "Raša tudej".

Zvaničnik Kraljevske tajlandske policije Krisana Patanačaroen rekao je da još prerano reći ko stoji iza napada, ali da je policija sigurna da napadi nemaju veze sa terorizmom.

Zamjenik portparola policije Pijafand Pingmuangsaid rekao je novinarima da je policijska istraga u toku, ali da još nije utvrđena nikakava veza između eksplozija u tri popularna ljetovališta na jugu, navodi britanska agencija.

Neizvjesno je i da li su eksplozije povezane sa pobunom u provincijama sa muslimanskom većinom na jugu Tajlanda, rekao je on.

Policija je saopštila i da je uhapsila pet osoba osumnjičenih za povezanost sa ekplozijama, prenosi jutros "Raša tudej".

Vlasti su objavile listu od 10 stranaca koji su ranjeni u eksplozijama u Hua Hinu, među kojima su državljani Austrije, Britanije, Holandije, Nemačke i Italije, a svi su prebačeni u lokalne bolnice.

U dvostrukom bombaškom napadu koji se dogodio sinoć u Hua Hinu jedna Tajlanđanka je poginula, dok je 19 osoba povrijeđeno, među kojima i stranci, saopštila je policija, javio je AFP.

Pretpostavlja se da su eksplozivne naprave bile skrivene u saksijama za cvijeće.

Lokalni mediji javljaju da su tri nove eksplozije odjeknule rano jutros u Hua Hui, pri čemu je ubijena jedna i ranjeno najmanje četiri osobe.

Niz eksplozija pogodio je rano jutros i tajlandsko ljetovalište Surat Tani, gdje je jedan od napada izveden ispred lokalne policijske stanice, posle proslave posvećene rođendanu kraljice, pri čemu je ubijena jedna, a ranjene dvije osobe navodi RT.

Jutros je još jedna eksplozija odjeknula u oblasti Loma Parka, na ostrvu Puket, takođe popularnoj turističkoj destinaciji, i tom prilikom je jedna osoba ranjena, a mediji navode da je došlo do još jedne eksplozije na putu pored plaže u Patongu, takođe u blizini policijske stanice, dodaje ruski kanal.

U međuvremenu, policija je dezaktivirala jednu eksplozivnu napravu u Puketu.

Takođe, veliki požar je izbio rano jutros u jednoj prodavnici u južnoj pokrajini Trang, čije obezbjeđenje tvrdi da je čulo eksploziju, a u Trangu je noćas takođe izveden bombaški napad u kojem je jedna osoba ubijena, a nekoliko ih je ranjeno.

Lokalna televizija je objavila, pozivajući se na stalnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova, da su jutros eksplodirale dvije bombe u još jednoj južnoj pokrajini, Fang Nga, navodi RT.

Bonus video: