PRECIZIRAĆE DETALJE

Ekvador će dozvoliti Švedskoj da ispita Asanža

Asanž je u utorak podnio žalbu na odluku okružnog suda u Stokholmu, koji je potvrdio nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih krivičnih djela silovanja i seksualnog uznemiravanja, koja negira
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2016. 06:48h

Ekvador je saopštio da će dozvoliti švedskoj vladi da ispita osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji se od 2012. nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora je sinoć objavilo da će se u narednim nedjeljama precizirati procedure oko ispitivanja Asanža u ambasadi u Londonu i da će tada doći do sastanka, prenio je AFP.

Švedska je u junu zatražila da intervjuiše Asanža.

Asanž je u utorak podnio žalbu na odluku okružnog suda u Stokholmu, koji je potvrdio nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih krivičnih djela silovanja i seksualnog uznemiravanja, koja negira.

Tužioci u Švedskoj žele da ispitaju Asanža o navodima dvije bivše volonterke Vikiliksa.

Asanžova odbrana tražila je da se nalog za hapšenje opozove, ukazujući da prema švedskom krivičnom zakonu tužilaštvo treba da istražuje okolnosti događaja u što kraćem roku, a da štete kao što su finansijske ili po reputaciju optuženog treba da budu svedene na minimum.

Dvije Šveđanke optužile su Asanža za seksualno uznemiravanje, ali zvanična optužnica protiv njega nije podignuta.

Prema švedskim zakonima, osumnjičeni može biti optužen za izvršenje krivičnog djela tek posle ispitivanja.

Švedske vlasti traže hapšenje i izručenje Asanža od 2010. godine.

Britanski sud je 2011. godine donio odluku o ekstradiciji Asanža u Švedsku, posle čega je utočište pronašao u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje se i sada nalazi.

Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji nanijeta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Preporučujemo za Vas