Republikanci zabrinuti zbog Trampovog pada u anketama

Novinar "Volstrit džurnala" Džerald Sejb navodi da su "i Klintonova i Tramp dobro upoznati sa istraživanjima javnog mnjenja koja pokazuju da Amerikanci žele promjenu, ali da obraćaju pažnju i na temperament predsjedničkih kandidata"
75 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2016. 14:37h

Prema novim anketama u SAD, republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp sve više zaostaje za demokratskom rivalkom Hilari Klinton nedjelju dana poslije Demokratske nacionalne konvencije, prenosi "Glas Amerike".

Prema anketi instituta "Meklači i Marist", Klintonova vodi u odnosu na Trampa sa 48 prema 33 procenta. U julu, Klintonova je bila u prednosti od samo tri poena u odnosu na republikanskog kandidata. Međutim, nijesu sve brojke pozitivne za bivšu državnu sekretarku pošto 40 odsto registrovanih birača kaže da će glasati za nju samo zato što su protiv Trampa.

Prema istoj anketi, 55 odsto registrovanih birača ima nepovoljno mišljenje o Klintonovoj. Tramp prolazi još gore - sa 66 odsto birača koji o njemu imaju negativno mišljenje.

"Glas Amerike" navodi da su lideri Republikanske stranke sve više zabrinuti zbog pada Trampove popularnosti. Ocjenjuje se da su ovo teški dani za Donalda Trampa, mada on insistira da je na putu da pobjedi u novembru.

"Želio sam samo da vam kažem da izborna kampanja teče stvarno dobro. Nikada nijesmo bili ovako ujedinjeni", rekao je Tramp.

Pad Trampove popularnosti uslijedio je poslije nekoliko kontroverzi uključujući njegov spor sa Kizr i Gazalom Kan, američkim državljanima pakistanskog porijekla, čiji je sin, sa činom kapetana, poginuo u ratu u Iraku 2004.

Trampovo arogantno reagovanje na Kanove kritike izazvalo je negativne reakcije ključnih republikanca, uključujući predsjednika Predstavničkog doma Pola Rajana i Džona Mekejna, senatora iz Arizone.

"Kontroverze u koje se upleo Tamp zabrinule su pojedine republikanske lidere, koji strahuju da njegova nedisciplinovana kampanja pomaže Hilari Klinton. Moraće da počne da uvjerava ljude da je kvalifikovan za položaj predsednika i da ima odgovarajuću narav za to. I ne mislim da je sporenje kao ovo sa Kanovima bilo naročito korisno u tom pogledu", kaže analitičar Kajl Kondik sa Univerziteta Virdžinije.

Novinar "Volstrit džurnala" Džerald Sejb navodi da su "i Klintonova i Tramp dobro upoznati sa istraživanjima javnog mnjenja koja pokazuju da Amerikanci žele promjenu, ali da obraćaju pažnju i na temperament predsjedničkih kandidata".

"Mislim da postoji ogromna želja za promenom što pomaže Donaldu Trampu. On predstavlja kandidata koji obećava promjenu, ali paralelno sa tim postoji strepnja, strah od nepoznatog. Dakle, na čemu smo? Tu je želja za promjenom naspram straha od nepoznatog - jer je Donald Tramp velika nepoznanica u ulozi političkog lidera", ocjenjuje Sejb.

"Glas Amerike" zaključuje tekst konstatacijom da se republikanski lideri nadaju da će Tramp u narednim nedjeljama izbjegavati stvari koje mu odvlače pažnju i biti usredsređen na svoju poruku da je vjesnik političkih promjena.

Bonus video: