UNHCR: Islamska država zarobila do 3.000 Iračana

Prošlog mjeseca je UN zatražio 284 miliona dolara humanitarne pomoći uoči napada na Mosul i 1,8 milijardi za nošenje sa njegovim posljedicama. Do sada nisu dobili odgovor
0 komentar(a)
Islamska država vojnik, islamista, Foto: Reuters
Islamska država vojnik, islamista, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2016. 11:11h

Pripadnici Islamske države uhvatili su do 3.000 Iračana koji su napustili svoja sela u četvrtak i nakon toga ubili njih najmanje 12, naveo je UNHCR u dnevnom izvještaju o stanju u Iraku.

"UNHCR je primio izvještaj da je Islamska država 4. avgusta uhvatio do 3.000 raseljenih Iračana iz sela u okrugu Haviga koji su pokušali da stignu do grada Kirkuka", navodi se u u izvještaju UNHCR-a.

Naftom bogat Kirkuk provincija je podijeljena između područja koje kontrolišu Kurdi i Islamska država.

Islamska država gubi kontrolu nad nekim gradovima, ali još uvijek drži svoja uporišta u Mosulu u Iraku i Raki u Siriji.

UNHCR je počeo gradnju smještaja za 6.000 osoba sjeveroistočno od Mosula i priprema još jedan kamp za 15.000 ljudi sjeverozapadno od kampa.

Prošlog mjeseca je UN zatražio 284 miliona dolara humanitarne pomoći uoči napada na Mosul i 1,8 milijardi za nošenje sa njegovim posljedicama. Do sada nisu dobili odgovor.

SAD predvodi vojnu koaliciju koja obavlja vazdušne napade na militante Islamske države u Iraku i Siriji gdje su 2014. zauzeli veliki dio teritorija.

Bonus video: