FBI uhapsio više od 40 mafijaša sa Istočne obale SAD

Među uhapšenima su pripadnici više generacija, starosti od 24 do 80 godina, a neki od njih imaju veoma živopisne nadimke poput "Mišićavi", "Toni bogalj", "Brkati Pet" i "Tegljač"
0 komentar(a)
hapšenje, Foto: Shutterstock
hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.08.2016. 06:02h

Američko državno tužilaštvo saopštilo je da je podiglo optužnice protiv 46 navodnih mafijaša, nakon njihovog hapšenja ove nedjelje u koordinisanim akcijama Federalnog istražnog biroa (FBI) duž čitave Istočne obale SAD-a.

Uhapšeni su optuženi za vođenje kriminalne organizacije koja je poslovala od Masačusetsa pa sve do Floride, a bavili su se, između ostalog, iznudama, podmetanjem požara, prevarama, ilegalnim kockanjem, trgovinom oružjem i fizičkim napadima, prenela je agencija AFP.

Policija sumnja da su uhapšeni povezani sa mafijaškim porodicama iz Njujorka sa sicilijanskim korenima - Đenoveze, Gambino, Lukeze i Bonano, kao i sa porodičnim kriminalnim grupama iz Filadelfije.

Ta akcija FBI-a je pokazala da je italijanska mafija itekako živa i u 21. vijeku, a ne samo dio holivudskih filmova.

Među uhapšenima su pripadnici više generacija, starosti od 24 do 80 godina, a neki od njih imaju veoma živopisne nadimke poput "Mišićavi", "Toni bogalj", "Brkati Pet" i "Tegljač".

"Optužnica liči na roman o mafiji stare škole, u kojem se iznude, ilegalno klađenje, podmetanje požara i pretnje da će neko biti "smaknut" rade isto kao i modernija krivična djela poput krađe podataka sa kreditnih kartica", izjavio je zvaničnik FBI Dijego Rodrigez.

"Međutim, hapšenje više od 40 mafijaša je danas dokazalo da to nije samo fikcija", istakao je on.

Najmanje 39 osumnjičenih je uhapšeno danas, a trojica su već bili u pritvoru. Očekuje se i da će se još jedan kriminalac predati policiji "u narednih nekoliko dana", dok su trojica još u bjekstvu, navode zvaničnici

Bonus video: