Sirija i Irak mogu da nestanu sa karte svijeta

Odgovarajući na pitanje o budućnosti te zemlje Naim Kasam je rekao da je jedan od mogućih scenarija razvoja situacije, ne samo u Siriji, već i u Iraku, nestanak tih država sa karte svijeta i nastanak novih država na njihovom mestu.
126 pregleda 0 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.08.2016. 12:30h

Zamenik lidera libanskog "Hezbolaha“ šeik Naim Kasam izrazio je sumnju da će vojni sukobi u Siriji biti završeni u doglednoj budućnosti.

Prema riječima ključnog saveznika predsednika Bašara el Asada, oslobođenje Alepa od džihadista je važan, ali ne i prioritetni cilj.

Strateški je mnogo važnije presjeći put koji povezuje grad sa Idlibom, a koji protivnici legalnih vlasti koriste za komunikaciju i snabdevanje, rekao je on za Rojters, a prenosi Sputnjik. Šeik je izrazio uvjerenje da zapadna koalicija na čelu sa SAD, koja zvanično traži obaranje Asada, ipak ne teži smjeni šefa Sirije. On je istakao da niko ne sumnja da samo Asad može da spreči pretvaranje Sirije u terorističku državu. Odgovarajući na pitanje o budućnosti te zemlje, Naim Kasam je rekao da je jedan od mogućih scenarija razvoja situacije, ne samo u Siriji, već i u Iraku, nestanak tih država sa karte sveta i nastanak novih država na njihovom mjestu. „U ovom trenutku snage koje se zalažu za očuvanje jedinstva tih zemalja pobeđuju. Međutim, ne možemo biti sigurni da jedan broj država neće početi da vrši pritisak sa ciljem da se situacija promjeni. To može da spriječi Bašar el Asad“, rekao je on.

Bonus video: