Australija odbila da podrži Ruda za generalnog sekretara UN: "Nije podoban"

Australijski premijer Malkolm Turnbul je naveo i da je svoju odluku objasnio Rudu, ali da razloge neće javno obrazlagati
0 komentar(a)
Kevin Rud, Foto: Facebook
Kevin Rud, Foto: Facebook
Ažurirano: 29.07.2016. 11:19h

Australija je odbila danas da podrži kandidaturu bivšeg premijera Kevina Ruda za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, saopštivši da on nije podoban za taj posao, javlja AFP.

Ruda je sa mjesta premijera povukla njegova Laburistička stranka 2010. godine, dok su njegove kolege izjavile da mu je kancelarija haotično funkcionisala i da je sa njim bilo teško raditi, podsjeća francuska agencija.

"Ovo nije pitanje pristrasnosti, već dobro razmotrena odluka. Ovo je sud o Rudovoj podobnosti za tu naročitu ulogu", rekao je danas premijer Malkolm Turnbul, koji je član Liberalne partije.

Kanbera je ranije ovog mjeseca objelodanila da Rud, koji govori mandarinski jezik, a živi u Njujorku kao predsjednik Instituta za politiku azijskog društva, želi da bude prvi čovjek svjetske organizacije.

Kandidate za generalnog sekretara UN nominuju njihove vlade, a Turnbul je rekao da je odlučio da ne podrži Rudovu kandidaturu nakon konsultacija sa svojim kabinetom.

Turnbul je naveo i da je svoju odluku objasnio Rudu, ali da razloge neće javno obrazlagati.

Rud, koji je bio premijer od 2007. do 2010. i još jednom, nakratko, 2013, rekao je da bi, da je nominovan, to dobro pokazalo šta Australija može da ponudi svijetu.

"To bi bilo prvi put u 70-godišnjoj istoriji UN da Australija predloži kandidata za generalnog sekretara UN", napisao je Rud na svom nalogu na Fejsbuku.

Rud je, takođe, poželio sve najbolje svim kandidatima za novog sekretara UN.

Među kandidatima je i bivši crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić.

Bonus video: