Sanders: Klinton mora da pobijedi

"Izbor je potpuno jasan. Na ovim izborima se radi o tome koji od kandidata razumije stvarne probleme sa kojima se suočava ova zemlja i koji je ponudio stvarna rješenja, a ne samo bombastične izjave, koje izazivaju strah kod glasača, ne naziva protivnike uvredljivim imenima i izaziva podjele", rekao je Sanders
2 komentar(a)
Berni Sanders, Foto: Reuters
Berni Sanders, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2016. 07:50h

Bivši pretendent za poziciju predsjednika SAD Berni Sanders istakao je sinoć na napetoj Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke da njegova rivalka Hilari Klinton mora da pobijedi na predsjedničkim izborima u novembru.

Sanders je istakao da "na temelju njenih ideja i njenog vođstva", Klintonova je bolji izbor od kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa i da ona "mora da postane sljedeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država", što je pozdravljeno aplauzom, ali i uzvicima negodovanja, prenijela je agencija AFP.

"Izbor je potpuno jasan. Na ovim izborima se radi o tome koji od kandidata razumije stvarne probleme sa kojima se suočava ova zemlja i koji je ponudio stvarna rješenja, a ne samo bombastične izjave, koje izazivaju strah kod glasača, ne naziva protivnike uvredljivim imenima i izaziva podjele", rekao je Sanders.

Očekivalo se da će on na Konvenciji i zvanično podržati Klintonovu, pošto je to već u praksi uradio prije nekoliko nedjelja kad se pojavio sa njom na predizbornom skupu u Nju Hempširu.

Njegov sinoćnji govor u Filadelfiji je takođe poslužio tome da utiša svoje glasne pristalice koji su tokom većeg dijela jučerašnjeg prvog dana Konvencije zviždali i glasno negodovali kad bi neko za govornicom izrazio podršku Klintonovoj.

Sanders, međutim, nije u potpunosti uspio da utiša svoje pristalice, nezadovoljne pošto su procurjeli mejlovi Demokratske stranke, koje je objavio Vikiliks, pokazali da se u stranci aktivno radilo na diskreditaciji Sandersove kampanje.

Tako su se, kad je Sanders na kraju svog govora rekao "Hilari Klinton će biti izvanredan predsjednik i ja sam ponosan da je večeras podržim", pored aplauza, čuli i glasni izrazi neslaganja.

Demokrate se izvinile Sandersu

Rukovodstvo Demokratske stranke izvinilo se Sandersu, njegovim pristalicama i cijeloj partiji zbog "neoprostivih mejlova", koji sugerišu da se aktivno radilo na diskreditaciji njegove kampanje u trci za Bijelu kuću.

"Želimo da uputimo duboko i iskreno izvinjenje senatoru Sandersu, njegovim pristalicama i cijeloj Demokratskoj partiji zbog neoprostivih navoda u mejlovima", navodi se u saopštenju Nacionalnog komiteta Demokratske partije (DNC) objavljenom prvog dana konvencije te stranke.

Ti komentari ne "predstavljaju vrijednosti DNC kao ni našu posvećenost neutralnosti tokom procesa nominacije", navodi se u saopštenju koji su potpisali privremeni lider stranke Dona Brazil i još šest zvaničnika.

AP napominje da saopštenje nije potpisala odlazeća predsjedavajuća DNC Debi Vaserman Šulc, koja je zbog skandala objavila da će na kraju konvencije u Filadelfiji podnijeti ostavku.

Sanders je nešto ranije zatražio od pristalica demokrata da glasaju za njegovu rivalku Hilari Klinton kako bi zaustavili republikanskog kandidata Donalda Trampa na njegovom putu ka Bijeloj kući.

"Moramo da porazimo Donalda Trampa. Moramo da izaberemo Hilari Klinton i Tima Kejna", rekao je Sanders nekoliko sati uoči Nacionalne konvencije Demokratske stranke, prenio je AFP.

"Tramp je siledžija i demagog", rekao je Sanders, a njegov poziv da se podrži Klintonova naišao je na nezadovoljstvo grupe od stotinak pristalica demokrata, koji su zviždali i uzvikivali "Želimo Bernija!"

Bonus video: