CNN: Skandal među demokratama, aktivno radili na diskreditaciji Sandersa?

U jednoj od imejl poruka sugeriše se da je Sanders možda ateista, iako je on otvoreno govorio o svom jevrejskom nasljeđu
1 komentar(a)
Hilari Klinton, Berni Sanders, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Berni Sanders, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2016. 20:02h

Predsjednica Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) Debi Vaserman Šulc neće predsjedavati stranačkom konvencijom koja počinje u ponedjeljak u Filadelfiji, pošto je Vikiliks objavio oko 20.000 imejlova Demokratske stranke, koja sugerišu da se aktivno radilo na diskreditaciji kampanja senatora iz Vermonta Bernija Sandersa, javio je CNN.

Tu odluku je donio stranački odbor za proceduralne mehanizme, a Šulc će zamijeniti članica Predstavničkog doma iz Ohaja, Marša Fadž.

U jednoj od imejl poruka sugeriše se da je Sanders možda ateista, iako je on otvoreno govorio o svom jevrejskom nasljeđu.

Sanders je u intervjuu za CNN nazvao komentare u tim porukama "užasavajućim", ali i naveo "da ga to nije šokiralo" jer se na istu temu oglasio prije šest mjeseci, rekavši da Demokratski nacionalni komitet podržava Hilari Klinton i protivi se njegovoj kampanji.

Neki demokratski lideri su pozvali na ostavku stranačkih funkcionera uključujući predsjednicu Šulc, prenio je Glas Amerike.

U međuvremenu, demokrate se okupljaju pred nacionalnu konvenciju na kojoj će zvanično proglasiti bivšu američku državnu sekretarku Hilari Klinton za svog predsjedničkog kandidata na izborima 2016.

Ovo je prvi put da je neka politička stranka u Americi izabrala ženu za predsjedničkog kandidata.

Bonus video: