Keri: SAD podržavaju napore Turske da slomi pokušaj puča

Keri je ponovio podršku koju pružaju SAD vladi predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koja sprovodi veliku čistku u redovima onih za koje se sumnja da su podržali pokušaj puča, navodi AFP
1 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2016. 18:26h

SAD u potpunosti podržavaju napore Turske da slomi pokušaj "puča" protiv svoje izabrane vlade, izjavio je danas američki državni sekretar Džon Keri.

Keri je ponovio podršku koju pružaju SAD vladi predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koja sprovodi veliku čistku u redovima onih za koje se sumnja da su podržali pokušaj puča, navodi AFP.

U međuvremenu, SAD analiziraju dokumenta koja je Turska poslala o Gulenu, ali zvaničan zahtjev za njegovo izručenje nije stigao u Vašington, rekli su zvaničnici Stejt departmenta.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest je precizirao da je turska vlada poslala materijal o Gulenu u elektronskoj formi, a da američke vlasti čekaju i formalni zahtjev za izručenje.

Keri: ID ostala bez polovine teritorije koju je imala u Iraku

Borba protiv Islamske države (IS) dobila je na zamajcu i ta ekstremistička grupa je istjerana sa gotovo polovine teritorije koju je ranije zauzela u Iraku, rekao je danas američki državni sekretar Džon Keri.

"Zamajac se promijenio...Postižemo napredak, povrativši značajne djelove Iraka, a sada i Sirije", istakao je Keri, otvarajući donatorsku konferenciju za Irak, prenosi Rojters.

Američki državni serketar je izrazio nadu da će se na konferenciji sakupiti najmanje dvije milijarde dolara za tu ratom razorenu zemlju.

Bonus video: