Malkolm Turnbul preuzeo dužnost premijera Australije

Australijski mediji prenijeli su da prebrojavanje glasova još nije završeno i da bi Turnbul mogao da osvoji još jedno poslaničko mjesto
0 komentar(a)
Malkolm Turnbul, Foto: Reuters
Malkolm Turnbul, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2016. 06:50h

Australijski premijer Malkolm Turnbul zvanično je danas preuzeo dužnost u novom mandatu poslije pobjede njegove konzervativne koalicije na parlamentarnim izborima.

Koalicija koju predvodi Turnbul osvojila je na izborima održanim 2. jula, 76 od ukupno 150 mjesta u parlamentu a prebrojavanja glasova trajalo je neuobičajeno dugo.

Australijski mediji prenijeli su da prebrojavanje glasova još nije završeno i da bi Turnbul mogao da osvoji još jedno poslaničko mjesto.

Turnbul je danas položio zakletvu pred predstavnikom britanske kraljice Elizabete Druge.

Tokom dvomjesečne predizborne kampanje vladajuća stranka je obećavala radna mjesta i privredni rast kroz smanjenje poreza velikim firmama, a laburistička opozicija zadržavanje poreske stope na istom nivou i preusmjeravanje novca od poreza u škole i bolnice.

Teme su bile i vraćanje migranata, istopolni brakovi i korupcija, a posljednjih dana kampanje i ekonomske turbulencije poslije odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije.

Bonus video: