Tramp: Obama je slab, Hilari je slaba

Tramp je ponovio da se protivio invaziji Iraka 2003, podsjećajući da je Hilari Klinton u Senatu tada glasala za rat. Međutim, Trampov kandidat za potpredsjednika, guverner Indijane Majk Pens, takođe je glasao za podršku ratu dok je bio član Predstavničkog doma
4 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2016. 19:38h

U Klivlendu u američkoj državi Ohajo danas je počela četvorodnevna predsjednička konvencija Republikanske stranke, koja bi do kraja nedjelje zvanično trebala da nominuje Donalda Trampa kao predsjedničkog kandidata.

U centru pažnje prvog dana konvencije su nacionalna bezbjednost i imigracija.

Među govornicma su bivši guverner Teksasa Rik Peri, majka Amerikanca ubijenog u Bengaziju, nekoliko zagovornika reforme imigracionog sistema, bivši guverner Njujorka Rudi Đulijani i Trampova supruga Melanija.

U intervjuu za program TV mreže CBS "60 minuta", Tramp je odgovorio na pitanje o stanju svijeta na način koji najavljuje kritike koje će ove nedjelje vjerovatno usmjeriti na račun predsjednika Baraka Obame i demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

“Potrebna nam je snaga. Obama je slab, Hilari je slaba. Važan dio toga je da su nam potrebni red i zakon, potrebne jake granice”, kazao je Tramp.

Glas Amerike podsjeća da je Tramp predložio izgradnju zida duž američko-meksičke granice i zabranu ulaska muslimana u SAD. Taj predlog je pomalo ublažio u sinoćnjem intervjuu, nagovještavajući da bi se koncentrisao više na zemlju porijekla tih ljudi.

Tramp je ponovio da se protivio invaziji Iraka 2003, podsjećajući da je Hilari Klinton u Senatu tada glasala za rat. Međutim, Trampov kandidat za potpredsjednika, guverner Indijane Majk Pens, takođe je glasao za podršku ratu dok je bio član Predstavničkog doma.

Tramp će prihvatiti nominaciju pošto je pobijedio 16 drugih kandidata tokom sezone primarnih izbora.

Predsjedavajući Republikanske stranke Rajns Pribus izjavio je da vjeruje da će Trampov govor, dok bude prihvatao nominaciju, pružiti biračima priliku da ga vide kao vjerodostojnog lidera.

Dok će neki lideri, među kojima je predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan, govoriti na konvenciji, drugi među kojima su bivši predsjednici Džordž Herbert Voker Buš i Džordž Buš Mlađi - kao i bivši republikanski predsjednički kandidati Džon Mekejn i Mit Romni - neće prisustvovati događaju.

Hilari Klinton će prihvatiti demokratsku predsjedničku nominaciju na stranačkoj konvenciji iduće nedjelje u Filadelfiji.

Bonus video: