Rusija o saradnj sa SAD u Siriji: Pričaćemo kada se upoznamo s predlozima iz prve ruke

Prema dokumentu objavljenom u Vašington postu, SAD poziva Rusiju da zajedno sprovode operacije bombardovanja, da imaju zajednički komandni i kontrolni centar i da sinhronizuju napore u Siriji
0 komentar(a)
SAD, Rusija, Foto: Shutterstock
SAD, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.07.2016. 11:45h

Rusija je spremna da koordinira sa SAD napore u borbi protiv terorizma u Siriji, ali zasad nema komentar o planu Vašingtona za zajednički komandni centar i operacije u Siriji, saopštio je danas Kremlj.

Portarol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je odbio da komentariše navode Vašington posta da će državni sekretar SAD Džon Keri danas predsjedniku Vladimiru Putinu iznijeti plan o zajedničkom bombardovanju u Siriji i zajedničkom komandnom centru za sinhronizaciju napora u Siriji.

"Pošto se upoznamo s predlozima ne iz medija, već iz prve ruke, moći ćemo da pričamo", rekao je Putinov portparol.

Peskov je rekao da Rusija ne želi samo razmjenu podataka, već i "koordinaciju zajedničih napora", dodajući da je Putin više puta izražavao žaljenje što SAD odbijaju takvu saradnjuu, prenijela je agecnija Tass.

Iz predloga koji je procurio u javnost, a koji je objavio Vašington post, proiziliazi da SAD nudi Rusiji sklapanje novog vojnog dogovora u borbi protiv Islamske džave i Al Kaide u Siriji, .

Prema dokumentu objavljenom u Vašington postu, SAD poziva Rusiju da zajedno sprovode operacije bombardovanja, da imaju zajednički komandni i kontrolni centar i da sinhronizuju napore u Siriji.

Prema navodima državni sekretar SAD Džon Keri razgovaraće o ovom predlogu u Moskvi kasnije danas.

Ovakav predlog bio bi suprotan dosadašnjem američkom stavu prema ruskoj vojnoj intervenciji u Siriji, koju SAD mjesecima kritikuje.

Ukoliko se ostvari ovo partnerstvo SAD bi bile zajedno sa Rusijom koja podržava sirijskog predsjednika Bašara al Asada, uprkos tome što Amerika godinama traži da Asad ode s vlasti.

Rusija je već ranije predlagala ovakvo partnerstvo sa SAD u Siriji. Vašington je do sada odbacivao ovakvu saradnju sa Moskvom optužujući Rusiju da koristi borbu protiv terorizma kao izgovor da štiti Asada.

Američki zvaničnici kažu da nikakav dogovor još nije postignut.

Bonus video: