Islamska država izgubila četvrtinu svoje teritorije

Zvaničnik IHS Kolumb Strek kaže da kako se IS smanjuje, postaje jasno da državni projekt slabi i da se ta grupa fokusira na pobunu
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta
Islamska država, Foto: Beta
Ažurirano: 10.07.2016. 15:18h

Islamska država (IS) izgubila je četvrtinu svojih teritorija u Iraku i Siriji u posljednjih 18 mjeseci, što odgovara po veličini području Irske, objavila je danas organizacija Information Handling Services (IHS), prenosi Rojters.

IHS navodi da će IS vjerovatno u idućem razdoblju pojačati napade na civile.

Teritorija pod kontrolom islamista smanjila se od januara 2015. kada su proglasili kalifat sa 90.800 na 68.300 kvadratnih kilometara.

To je dovelo do jačanja napada na civilne ciljeve na Bliskom istoku i u Evropi, koji će se vjerovatno intenzivirati, navodi IHS, kompanija sa sjedištem u američkoj državi Kolorado koja pruža informacije o globalnoj politici i bezbjednosti.

Zvaničnik IHS Kolumb Strek kaže da kako se IS smanjuje, postaje jasno da državni projekt slabi i da se ta grupa fokusira na pobunu.

On je dodao da je rezultat toga da se očekuje porast masovnih napada i sabotaža ekonomske infrastrukture širom Iraka i Sirije, kao i Evrope.

Bonus video: