Konzervativci proglasili pobjedu na izborima u Australiji

Tokom dvomjesečne predizborne kampanje, vladajuća stranka je obećavala radna mjesta i privredni rast kroz smanjenje poreza velikim firmama, a laburistička opozicija zadržavanje poreske stope na istom nivou i preusmjeravanje novca od poreza u škole i bolnice
0 komentar(a)
Malkolm Turnbul, Foto: Reuters
Malkolm Turnbul, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2016. 10:03h

Australijski konzervativni premijer Malkolm Turnbul proglasio je pobjedu svoje stranke odmah pošto je opozicija priznala poraz na parlamentarnim izborima čime je omogućeno formiranje nove vlade.

Turnbul je okončao političku neizvjesnost poslije osam dana od održanih parlamentarnih izbora 2. jula s tijesnim rezultatima vladajućih konzervativaca i opozicionih laburista, dok je prebrojavanje glasova još u toku.

Za sada ni jedni ni drugi nemaju apsolutnu većinu od 76 poslaničkih mjesta za formiranje većinske vlade. Parlament Australije ima 150 poslanika.

"Pobijedili smo", rekao je Turnbul i dodao da mu je ranije danas lider laburista Bil Šorten čestitao na pobjedi i priznao poraz svoje stranke.

Tokom dvomjesečne predizborne kampanje, vladajuća stranka je obećavala radna mjesta i privredni rast kroz smanjenje poreza velikim firmama, a laburistička opozicija zadržavanje poreske stope na istom nivou i preusmjeravanje novca od poreza u škole i bolnice.

Teme su bile i vraćanje migranata, istopolni brakovi i korupcija, a posljednjih dana kampanje i ekonomske turbulencije poslije Bregzita.

Bonus video: