Zapadna obala i Gaza: Lider Hamasa bi pobijedio Abasa na izborima

Abasov Fatah i Hamas su ljuti rivali. Palestinski izbori održani su 2006. godine i od tada su više puta odlagani
122 pregleda 0 komentar(a)
Hanije, Foto: Reuters
Hanije, Foto: Reuters

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi palestinski predsjednik Mahmud Abas izgubio od lidera islamskog ekstremističkog Hamasa Ismaila Hanijea kada bi izbori sada bili održani.

Anketa koju je sproveo poznati palestinski ispitivač javnog mnjenja Kalil Šikaki pokazuje da bi Hanije osvojio 49, a Abas, lider rivalskog umjerenijeg Fataha, 42 odsto glasova.

Šikaki takve rezultate pripisuje onome što se smatra pobjedom Hamasa u najnovijem sukobu s Izraelom i nezadovoljstvom Abasovom vladom, prenose danas izraelski mediji izvještaje agencija.

Anketom je obuhvaćeno 1.200 ljudi na Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Abasov Fatah i Hamas su ljuti rivali. Palestinski izbori održani su 2006. godine i od tada su više puta odlagani.

Abas

Abas već dugo tvrdi da se protivi nasilju protiv Izraelaca i podržava mirni protest zbog izraelske vojne kontrole Zapadne obale.

Abasova Palestinska uprava sarađuje blisko s izraelskim bezbjednosnim snagama, a Hamas je od 2008. godine tri puta ratovao protiv Izraela.

Hamasovci od 2007. godine vladaju pojasom Gaze otkako su pobijedili snage lojalne Fatahu.

Svi dosadašnji pokušaji pomirenja te dvije glavne palestinske frakcije, uglavnom posredstvom Egipta, nisu urodili plodom.

Nasilje između Izraela i Hamasa eskaliralo je u novembru kada je iz Gaze ispaljeno skoro 500 raketa i minobacačkih projektila na južnu izraelsku teritoriju.

Takvo nasilje se ne pamti od rata 2014. godine koji je trajao 50 dana.

Izrael je u znak odmazde napao 160 mjesta povezanih s Hamasom i Islamskim džihadom ali je brzo prihvatio prekid vatre, što je naišlo na kritike u toj zemlji. Hamas tvrdi da je pobijedio u tom sukobu.