Obama: Fokus na borbu protiv ekstremista, pojačati podršku ratovima u tom cilju

Očekuje se da će članice NATO formalno povećati snage i podršku ratovanju protiv talibana u Avganistanu, samo nekoliko dana nakon što je Obama najavio da će zadržati 8.400 američkih vojnika u toj zemlji, umesto da smanji njihov broj na 5.500 kako je ranije planirao, navodi agencija AP
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2016. 10:48h

Američki predsjednik Barak Obama fokusirao se danas, drugog dana Samita NATO u Varšavi, na borbu protiv ekstremističkih grupa u Avganistanu i na Bliskom istoku, uz poziv liderima Alijanse da pojačaju svoju podršku ratovima u tom cilju, javlja AP.

Očekuje se da će članice NATO formalno povećati snage i podršku ratovanju protiv talibana u Avganistanu, samo nekoliko dana nakon što je Obama najavio da će zadržati 8.400 američkih vojnika u toj zemlji, umesto da smanji njihov broj na 5.500 kako je ranije planirao, navodi američka agencija.

Zvaničnici se nadaju i da će sakupiti dovoljno finansijskih sredstava za finansiranje avganistanskih snaga od 352.000 vojnika, što će na godišnjem nivou koštati pet milijardi dolara.

Očekuje se da će samit u Varšavi dovesti do odluka o broju vojnika u Avganistanu i dodatnoj obuci lokalnih snaga u Iraku.

Lideri Alijanse su se juče dogovorili da razmjeste multinacionalne snage na Baltiku i u Poljskoj kako bi odvratili bilo kakvu potencijalnu rusku agresiju i naložili su svojim izaslanicima da objasne ove mjere Moskvi naredne sedmice, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Lideri NATO su tokom večere prvog dana samita u Varšavi razgovarali o Zapadnom Balkanu i nezavisnim državama koje su nekada bile u sastavu bivše Jugoslavije, kao što je Makedonija, javio je danas AP.

Tokom sinoćne večere, lideri Sjevernoatlantske alijanse iznijeli su "mračne ocjene" o geopolitičkim namjerama Rusije, složivši se da će Moskva "vjerovatno iskoristiti bilo kakvu ranjivost" na Zapadnom Balkanu, u Moldaviji i Ukrajini, rekao je neimenovani zvaničnik NATO.

Obama i drugi lideri Alijanse su se tokom razgovora u petak uveče saglasili da je potrebno održati "čvrst i jedinstven stav" o Rusiji i da Moskva mora da ispuni svoje obaveze u skladu sa sporazumima iz Minska u cilju prestanka borbi na istoku Ukrajine, rekao je isti zvaničnik.

Lideri NATO su se tokom večere posebno fokusirali na Zapadni Balkan i zemlje bivše Jugoslavije, navodi američka agencija.

Bonus video: