Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu, došlo do problema?

Generalštab vojske Južne Koreje objavio je da je sjevernokorejska raketa lansirana danas oko 11 sati i 30 minuta prije podne po lokalnom vremenu, iz podmornice koja se nalazila u vodama istočno od Korejskog poluostrva
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2016. 07:50h

Sjeverna Koreja lansirala je danas balističku raketu iz podmornice, ali je izgleda došlo do problema u ranoj fazi njenog leta, saopštila je južnokorejska vojska, prenio je Rojters.

Generalštab vojske Južne Koreje objavio je da je sjevernokorejska raketa lansirana danas oko 11 sati i 30 minuta prije podne po lokalnom vremenu, iz podmornice koja se nalazila u vodama istočno od Korejskog poluostrva.

Lansiranje sjevernokorejske rakete uslijedilo dan nakon odluke SAD i Južne Koreje o rapsoređivanju antiraketnog sistema koji bi trebalo da odgovori na prijetnje Pjongjanga i dva dana nakon najave Sjeverne Koreje da će na najoštriji način odgovoriti na čin SAD koji je ocijenila kao "objavu rata", navodi Rojters.

Prije ove objave iz Pjongjanga, Vašington je stavio na crnu listu sjevernokorejskog vođu Kim Džong Una, optuživši ga za kršenja ljudskih prava.

Američki Stejt department osudio je danas Sjevernu Koreju zbog ispaljivanja balističke rakete iz podmornice i upozorio da ovo raketno testiranje predstavlja kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

"Pozivamo Sjevernu Koreju da se uzdrži od poteza koji dalje podižu tenzije u regionu i da se umjesto toga fokusira na preduzimanje konkretnih koraka u pravcu ispunjavanja svojih međunarodnih obaveza", saopštio je Stejt department, prenosi Rojters.

SAD prate situaciju u bliskoj koordinaciji sa regionalnim saveznicima i partnerima, dodaje se u saopštenju.

Na vijest o sjevernokorejskom lansiranju balističke rakete reagovao je danas i japanski premijer Šinzo Abe, ocijenivši da to predstavlja "jasno prkošenje rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN", objavila je agencija Kjodo.

"Trebalo bi da oštro osudimo lansiranje radeći zajedno sa međunarodnom zajednicom", rekao je Abe i dodao da ovo lansiranje nije značajno narušilo nacionalnu bezbjednost Japana.

Bonus video: