Nove "političke žrtve" bombaških napada u Bagdadu

Abadi je izdao "nalog za smjenu komandanta operacija za Bagdad, i razriješio funkcije zvaničnike bezbjednosnih i obavještajnih službi u iračkoj prijestonici" , piše u saopštenju
0 komentar(a)
Irak napad, Foto: Reuters
Irak napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2016. 10:29h

Irački premijer Hajder al-Abadi smijenio je šefa bezbjednosne službe za Bagdad generala-potpukovnika Abdulamira al-Šimarija, kao i druge bezbjednosne i obavještajne zvaničnike, nakon što su u bombaškim napadima u prijestonici Iraka poginule 292 osobe, saopštila je danas kancelarija Abadija.

Abadi je izdao "nalog za smjenu komandanta operacija za Bagdad, i razriješio funkcije zvaničnike bezbjednosnih i obavještajnih službi u iračkoj prijestonici" , dodaje se u saopštenju.

Kancelarija iračkog premijera nije, međutim, precizirala koji su zvaničnici, pored al-Šimarija, u pitanju, prenio je AFP.

Irački ministar unutrašnjih poslova Mohamed Al-Gaban podnio je ranije ostavku nakon samoubilačkog napada u Bagdadu dok su irački zvaničnici objavili uvođenje novih bezbjednosnih mjera, pogubljenje petoro osuđenika i hapšenje 40 džihadista.

U napadu, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, stradale su najmanje 292 osobe, zbog čega se taj napad može smatrati jednim od najsmrtonosnijih ikada izvedenih u Iraku.

U prvobitnoj eksploziji poginuo je ograničen broj ljudi, ali se plamen proširio i zarobio ljude u tržne centre na lokaciji na kojoj nije bilo dovoljno izlaza za hitne slučajeve, rekao je general-major Talib Halil Rahi.

Bonus video: