Obama: Ostati pri črvstom stavu prema Rusiji, terorizmu i drugim izazovima

"Koliko god teško bilo, uvjeren sam da će Velika Britanija i EU moći da se dogovore oko mirne tranzicije ka novim odnosima, jer sve naše zemlje ostaju usredsređene na obezbjeđivanje finansijske stabilnosti i rasta svjetske ekonomije", naveo je Obama u komentaru za Fajnenšnal Tajms, prvog dana samita NATO u Varšavi
75 pregleda 0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2016. 09:56h

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je danas NATO da ostane pri črvstom stavu prema Rusiji, terorizmu i drugim izazovima, čak i u trenutku kada, kako je naglasio, "ključni član" Velika Britanija napušta Evropu.

U kolumni, koja je danas objavljena u Fajnenšnal Tajmsu, Obama je istakao da američki i evropski narod "moraju da objedine političku volju i konkretno se obavežu na afirmisanje evropske saradnje", preneo je AP.

Obama je za Fajnenšnal Tajms istakao da je uvjeren da će Velika Britanija i Evropska unija uspjeti da uspostave nove odnose i dogovore se oko tranzicije nakon što su britanski građani glasali na referendumu za izlazak iz tog bloka.

"Koliko god teško bilo, uvjeren sam da će Velika Britanija i EU moći da se dogovore oko mirne tranzicije ka novim odnosima, jer sve naše zemlje ostaju usredsređene na obezbjeđivanje finansijske stabilnosti i rasta svjetske ekonomije", naveo je Obama u komentaru za Fajnenšnal Tajms, prvog dana samita NATO u Varšavi.

Kako je rekao, uvjeren je da će se nastaviti specijalni odnosi Britanije i SAD.

"Ne sumnjam da će Velika Britanija ostati jedna od najsposobnijih članica NATO", rekao je Obama, prenosi Rojters.

U Varšavi danas počinje samit NATO, na kome će lideri 28 zemalja članica razgovarati o globalnim bezbjednosnim prijetnjama, od Avganistana i Islamske države do Ukrajine, a samitu će, pored ostalih, prisustvovati Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Dejvid Kameron.

Na dnevnom redu su, kako je najavljeno, tri ključne bezbjednosne teme - kontinuirana podrška avganistanskim snagama odbrane, borba protiv ekstremističke grupe Islamska država na južnom krilu NATO-a i predupređivanje "ruske agresije" na istočnim granicama Alijanse.

Bonus video: