Gdje su haštagovi i profilne Fejsbuk fotografije: Pokolj Islamske države o kome se ne priča mnogo

Vašington post konstatuje da je svijet gotovo otupio na nasilje u Bagdadu
0 komentar(a)
Bagdad, napad, Foto: Reuters
Bagdad, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2016. 08:46h

Za razliku od terorističkih napada tzv. Islamske države u Parizu, kada je sa njima praktično disao cio svijet, o krvavom pokolju ove terorističke organizacije na zapadu Iraka se ne govori previše, piše Vašington post.

U analizi tih napada ovaj vašingtonski dnevnik navodi da je samo u napadima u četvrti Karada u Bagdadu ubijeno 187 ljudi, ali na društvenim mrežama nema haštagova i profilnih Fejsbuk fotografija.

Prošlog utorka, na primjer, piše Vašington post, tri militantna pripadnika Islamske države napali su glavni aerodrom u Turskoj, kada je ubijeno 45 ljudi.

Svijet je uhvatila panika, budući da je upravo taj aerodrom jedno od najprometnijih središta u Evropi i na Bliskom istoku, takođe i jedan od najbolje čuvanih.

Tim povodom američki novinari su se zapitali da li su aerodromi u SAD sigurni i da li se isto "moglo dogoditi i u SAD, na Dan nezavisnosti, na primjer, 4. jula".

Teroristi su potom napali Daku, gdje su u popularnom kafiću u elitnom kvartu glavnog grada Bangladeša naoružani deset sati držali taoce, a tada je ubijeno najmanje 20 ljudi.

Ubrzo potom Islamska država je napala Bagdad. U ranim satima nedjeljnog jutra, dok se stotine Iračana okupljalo tokom svetog mjeseca Ramazana, autobomba je eksplodirala u prepunoj trgovačkoj četvrti Karada.

U eksploziji je poginulo 187 ljudi, među kojima i mnoštvo djece, više nego u napadu na Pariz, primjećuje Vašington post.

List konstatuje da je svijet gotovo otupio na nasilje u Bagdadu.

TV Mreža BBC objavila je nedavno hronologiju napada povezanih sa Islamskom državom u Iraku

BBC je objavio vremensku crtu nedavnih napada povezanih s Islamskom državom u Iraku prema kojoj ih je za pola godine bilo sedam, a čak tri u maju, dva u martu i po jedan u februaru, odnosno julu, u kojima je ubijeno više od 300 ljudi.

Bagdad je stoga bijesan, najviše na vladu kojoj ne uspijeva da očuva zemlju sigurnom, a jedan stanovnik Karade je Vašington postu rekao da su nekada ulice tog grada bile pune života, a da se sada "miris smrti" osjeća svuda.

Bonus video: