Bila je seksualna robinja ID: Bježeći, oslijepila na jedno oko i ima ožiljke po cijelom licu

Lamija Aji Bašar uspjela da, iz petog puta, pobjegne u martu iz jezivog zatočeništva džihadista. Za AP je ispričala da je oteta sa bratom i sestrom 2014. godine i da je tokom tih godina bila "predavana" od vojnika do vojnika
195 pregleda 19 komentar(a)
Lamija Aji Bašar, Foto: Screenshot (YouTube)
Lamija Aji Bašar, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.07.2016. 08:00h

"Djevica. Prelijepa. Stara 12 godina... njena cijena je 12.500 dolara i uskoro će biti prodata".

Ovakav oglas može se pročitati se na popularnim aplikacijama i riječ je o pokušaju islamista da prodaju jednu od pripadnica jazidskog naroda. Ona je samo jedna od 3.000 djevojaka i žena koje se nalaze u jezivom ropstvu Islamske države.

Kako prenosi "Dejli mejl", islamisti gube vlast u gradovima u svom samoproglašenom kalifatu, zbog čega su prinuđeni da prodaju robove, pa se ovakvi bezočni oglasi mogu naći na aplikacijama kao što su Telegram ili "Voc ap". Osim što prodaju robinje, islamisti formiraju i bazu podataka, u kojoj navode ime roba i novog vlasnika, kako bi se spriječilo njihovo bjekstvo kroz kontrolne punktove.

Lamija Aji Bašar uspjela da, iz petog puta, pobjegne u martu iz jezivog zatočeništva džihadista. Za AP je ispričala da je oteta sa bratom i sestrom 2014. godine i da je tokom tih godina bila "predavana" od vojnika do vojnika. Tokom bjekstva, naletjela je na minu, koja je prilikom eksplozije ubila dvije djevojke, stare osam i 20 godina. Nju je oslijepela na desno oko i ostavila ožiljke po cijelom licu.

Ipak, uprkos povredama koje je pretrpjela, kaže da se ne kaje.

"Čak i da sam izgubila oba oka, vrijedjelo bi jer sam preživjela njihov pakao. Smatram sebe srećnicom", navela je ona.

Fotografije robinja Islamske države do kojih je došao AP pokazuju kitnjasto obučene djevojke, sa teškom šminkom kako zure u kameru. Sve su mlade i nijedna od njih nema više od 30 godina. Među robinjama je i Nazdar Murat, koja je imala samo 16 godina kada je oteta. Njena majka kaže da se samo jednom čula sa njom i da joj je ova rekla da se nalazi u Mosulu.

"Svaki put kada neko dođe odatle, pitam da li je možda čuo nešto o njoj. Neki su mi rekli da je počinila samoubistvo, ali ne znam da li da vjerujem u to", ispričala je majka.

Inače, borci Islamske države su poznati po tome da imaju seksualne robinje, a većina njih je iz jazidske zajednice. Strahote koje one proživljavaju po prvi put je na svjetlo dana iznijela organizacija "Amesti internešenal" .

Tada je svjetska javnost saznala da Islamska država jazidske djevojke koristi kao seks robinje, a da mnoge od njih nijesu imale više od 12 godina. Nakon što su se iživjeli nad njima, prodavali su ih kao bijelo roblje, i to po cijeni od 20 eura po devojčici.

Silovanja, odvajanje od muških članova porodice koji su likvidirani na njihove oči, samo su neki od užasa koje su djevojčice, djevojke i žene iz jazidske zajednice pretrpjele od islamskih ekstremista.

Islamisti su nerijetko i tražili i da "isprobaju" djevojku. Nakon nekoliko sati, djevojke bi se vraćale pretučene, raščupane, izgrebane i silovane. Mlade djevojke su odmah kupovane, dok su starije ostajale u zarobljeništvu, a tokom proteklih nekoliko mjeseci, one koje su uspjele da se izvuku iz kandži džihadista, opisivale su strahote koje su preživjele.

Bonus video: