Obama spreman da "preda palicu" Klintonovoj

"Danas sam ovdje jer verujem u Hilari Klinton. Iz prve ruke sam svedočio njenom zdravom razumu i njenoj posvećenosti", rekao je predsjednik
2 komentar(a)
Barak Obama Hilari Klinton, Foto: Reuters
Barak Obama Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2016. 06:42h

Američki predsjednik Barak Obama energično se založio na skupu u Sjevernoj Karolini za pouzdanost i posvećenost najizglednije kandidatkinje Demokratske stranke za predsjednika SAD Hilari Klinton, što je prvi put da se aktuelni predsjednik priključio predizbornoj kampanji svoje bivše državne sekretarke.

U košulji zavrnutih rukava, koji pokazuju spremnost za rad, Obama je rekao: "Spreman sam da predam palicu", prenjela je agencija AP.

"Danas sam ovdje jer verujem u Hilari Klinton. Iz prve ruke sam svjedočio njenom zdravom razumu i njenoj posvećenosti", rekao je predsjednik.

Zajednička energična pojava dvojca Obama - Klinton u Šarlotu u Severnoj Karolini je ukazala na ujedinjenost demokrata u saveznoj državi za koju se Klintonova nadala da će je ponovo pridobiti na stranu svoje stranke.

Ipak, taj trenutak nije bio tako veličanstven kao što su se tokom duge predizborne kampanje nadali njen tim i Bijela kuća, pošto je samo nekoliko sati prije skupa direktor FBI Džejms Komi saopštio da neće preporučiti podizanje krivične prijave Klintonove zbog korišćenja privatnog servera za slanje mejlova dok je bila državni sekretar, ali je njen postupak nazvao "izuzetno nesmotrenim".

Bijela kuća nije željela da komentariše tu odluku FBI, dodavši samo da je istraga zvanično okončana i da oni ne žele da se čini kao da utiču na tužilaštvo.

Uprkos tom skandalu, Obama i Klinton su na skupu pokazali ujedinjenost.

Oni su u Šarlot zajedno doletjeli predsjedničkim avionom, zajedno se vozili do mjesta skupa u Obaminoj blindiranoj limuzini, poznatoj kao "Zvijer", a Klintonova je predsjedniku takođe pokazala sliku svoje unučadi, Šarlot i novorođenog Ejdana.

Obama je na bini izjavio da "nikad nije bilo muškarca ni žene koji bi bili kvalifikovaniji za funkciju predsjednika od Hilari Klinton. I to je prava istina".

Obama i Klintonova je prvobitno trebalo zajedno da se prvi put pojave u kampanji na skupu u Viskonsinu 15. juna, ali je to odloženo zbog masovne pucnjave u noćnom klubu Orlando na Floridi, u kojoj je ubijeno 50 ljudi.

Bonus video: