Peskov: Moskva osuđuje napade u Bangladešu i Iraku

Islamska država je preuzela odgovornost za napad, ali vlasti u Bangladešu smatraju da je napad izvršila lokalna radikalna grupa Džamat ul Mudžahidin
0 komentar(a)
Irak napad, Foto: Reuters
Irak napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2016. 11:36h

Moskva osuđuje terorističke napade u Bangladešu i Iraku i smatra takve akcije "neprihvatljivim", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je istakao da su ruski predsjednik Vladimir Putin i Kremlj izrazili najdublje saučešće zbog terorističkih napada u Bangladešu, u kojima je poginulo najmanje 20 osoba dok je oko 40 ranjeno.

"Oni se saosjećaju sa italijanskim narodom, japanskim narodom i narodom Šri Lanke, koji su izgubili svoje državljane u ovom terorističkom napadu. Kremlj odlučno osuđuje ovaj teroristički napad", istakao je Peskov.

Putin je, kako je rekao, uputio telegram u kojem je izrazio saučešće i premijeru Iraka Hajderu al-Abadiju povodom, kako je naveo, "apsolutno nehumanog čina", koji se dogodio juče u Bagdadu, kada je stradalo najmanje 213 osoba.

"Još jednom, to je apsolutno neprihvatljivo", poručio je Peskov.

Naoružani napadači ubili su 1. jula u Daki najmanje 20 civila, koje su prethodno uzeli za taoce u jednom restoranu popularnom među strancima, a većina žrtava je ubijena hladnim oružjem, rekao je ranije portparol bangladeške vojske, brigadni general Najim Ašfak Čauduri.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad, ali vlasti u Bangladešu smatraju da je napad izvršila lokalna radikalna grupa Džamat ul Mudžahidin.

Najmanje 213 osoba je poginulo u samoubilačkom napadu u Bagdadu, prenosi danas AFP, navodeći da se zbog toga može smatrati jednim od najsmrtonosnijih napada ikada izvedenih u toj zemlji.

Za jučerašnji napad odgovornost je preuzela takozvana Islamska država, a kako danas saopštavaju irački zvaničnici ranjeno je više od 200 ljudi.

Bonus video: