Australijska opozicija: Turnbul je Kameron južne hemisfere

Turnbul kaže da ni lider opozicije Bil Šorten, koja je osvojila dosta glasova za ulazak u 150-očlani Zastupnički dom, takođe nije uspjela da osvoji 76 mjesta - koliko je potrebno za većinu u Predstavničkom domu, prenosi AFP
53 pregleda 0 komentar(a)
Malkolm Turnbul, Foto: Reuters
Malkolm Turnbul, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2016. 09:17h

Australijska opoziciona Laburistička partija pozvala je danas premijera Malkoma Turnbula da podnese ostavku, nazvavši ga "Dejvidom Kameronom južne hemisfere", pošto mu nije pošlo za rukom da osvoji ubjedljivu većinu na prijevremenim izborima.

Milioner i nekadašnji bankar Turnbul raspisao je prijevremene izbore održane u subotu, ali njegova Liberalno nacionalna partija nije uspjela da osvoji dovoljno glasova kako bi formirala vladu, prenosi AFP.

Turnbul kaže da ni lider opozicije Bil Šorten, koja je osvojila dosta glasova za ulazak u 150-očlani Zastupnički dom, takođe nije uspjela da osvoji 76 mjesta - koliko je potrebno za većinu u Predstavničkom domu, prenosi AFP.

"Ovo je farsa, jasno je da Turnbul nije znao šta radi. Iskreno, mislim da on treba da podnese ostavku", rekao je danas Šorten i dodao da je Turnbul "raspisao izbore radi stabilnosti, a uveo naciju u nestabilnost".

Lider laburista je rekao de je Turbul "sam sebe "bregzitovao", kao i da je premijer "Dejvid Kameron južne hemisfere".

Još nisu prebrojani svi glasovi izbora održanih u subotu, tako da je još neizvjesno kome će poći za rukom da sastavi vladu u Australiji.

Izbori, koji su trebali da podvuku crtu za godine političke nesigurnosti, tokom kojih su se u tri godine promjenila četvorica premijera, doneli su umjesto toga vakuum u vlasti u Kanberi i podstakli priče oko neizvjesnosti ostanka Turnbula na čelu Liberalne stranke, manje od godinu dana pošto je potisnuo s tog mjesta dotadašnjeg premijera Tonija Abota.

Turnbul, bivši bankar, odlučio se na raspisivanje prijevremenih izbora, koji su bili predviđeni za 2017. kako bi osigurao većinu u Senatu, gornjem domu parlamenta, u kojemu je do sada ravnoteža snaga zavisila od nezavisnih poslanika, ili predstavnika manjih stranaka, koji su blokirali neke od reformi.

Oko 15,4 milona birača imalo je pravo glasa na izborima za 150 članova Predstavničkog doma i 76 senatora.

Bonus video: