Epilog talačke krize u Bangladešu: Ubijeno 20 talaca i šest napadača

"Operacija je okončana. Situacija je u potpunosti pod kontrolom", izjavio je portparol vojske Rašidul Hasan za Frans Pres
0 komentar(a)
Bangladeš, policija, Foto: Reuters
Bangladeš, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2016. 16:17h

Naoružani napadači ubili su u Daki najmanje 20 civila, koje su prethodno uzeli za taoce u jednom restoranu popularnom među strancima, a većina žrtava je ubijena hladnim oružjem, izjavio je portparol bangladeške vojske, brigadni general Najim Ašfak Čauduri.

Ubijeno je 9 Italijana i 7 Japanaca.

"Pronašli smo 20 tijela. Mnogi od njih su brutalno izbodeni oštrim oružjem", rekao je Čauduri.

On je naveo da je u operaciji spaseno 13 talaca, uključujući jednog Japanca i dva državljana Šri Lanke.

Bangladeške bezbednosne snage su jutros okončale 12-časovnu talačku krizu tako što su upali u restoran u kojem su napadači držali desetak talaca tokom čitave noći i ubili šestoricu napadača.

Policija je navela da je najmanje 13 talaca, uključujući tri stranca, oslobođeno kad su komandosi preuzeli kontrolu nad restoranom u bogatom kvartu Gulšan u Daki.

Takozvana Islamska država je preuzela odgovornost za ovaj napad, koji je uslijedio poslije više ubistava pripadnika vjerskih manjina, stranaca i liberalnih aktivista u većinski muslimanskom Bangladešu.

"Operacija je okončana. Situacija je u potpunosti pod kontrolom", izjavio je portparol vojske Rašidul Hasan za Frans Pres.

Komandant elitnog Bataljona za brzu akciju, koji je izveo upad u restoran, izjavio je da je lokal rašćišćen, ali je moguće da su neki napadači i dalje na slobodi.

"Ubili smo šestoricu terorista. Glavno područje koje su držali pod kontrolom je raščišćeno, ali je moguće da su neki od njih pobjegli", rekao je komandant Tuhin Mohamad Masud.

Zasad nema zvaničnih podataka o tome koliko je talaca poginulo ili povrijeđeno, ali je "očito da ima žrtava", naveo je Masud.

Identitet napadača za sada nije poznat, ali je jedan od očevidaca koji je uspio da pobjegne iz restorana ispričao da su vikali "Alahu akbar", navodi AP.

Bonus video: