Svjetska privreda nakon Brexita: "Jedina sigurnost je nesigurnost"

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard je takođe ukazala na efekte koje britanska odluka može da ima u SAD, najvećoj svjetskoj privredi i pomenula vjerovatni rast vrijednosti dolara
5 komentar(a)
Njujork berza, Foto: Reuters
Njujork berza, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2016. 19:51h

Svjetska privreda koja je još krhka poslije krize 2008. ulazi u period duboke neizvjesnosti poslije britanskog napuštanja Evropske unije, piše danas agencija Frans pres.

U toj analizi se pominje moguće usporavanje privrednog rasta, vraćanje protekcionizma, preispitivanje sporazuma o slobodnoj trgovini i sumnje u evropsku stabilnost.

"Ulazimo u potpuno nepoznatu teritoriju gdje je jedina sigurnost nesigurnost", rekao je Žan Mišel Sis, glavni ekonomista za Evropu agencije SP Global Rejtings, poslije odluke Britanije da izađe iz Evropske unije.

Prije jučeračnjeg istorijskog referenduma institucije kao što je Međunarodni monetarni fond upozorile su na opasnost od izlaska Britanije iz EU za svjetsku privredu, piše Frans pres i dodaje da je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) takođe upozorila na to da će Bregxit imati uticaj na sve članice te organizacije, posebno u Evropi.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard je takođe ukazala na efekte koje britanska odluka može da ima u SAD, najvećoj svjetskoj privredi i pomenula vjerovatni rast vrijednosti dolara.

Sada kada je potvrđeno da su Britanci glasali za Brexit moglo bi da se zaključi da će ta odluka imati domino efekat koji će pogoditi oslabljenu svjetsku privredu, navodi se u analizi.

Već posustali evropski privredni rast mogao bi dalje da oslabi i ne može da očekuje podstrek od privreda u brzom razvoju koje su podržavale svjetsku ekonomiju od krize 2008. godine, pre nego što su posljednjih godina doživjele krah sa padom cijena sirovina.

Meksiko je danas objavio smanjenje svojih budžetskih izdataka od 1.680 milijardi dolara da se suoči sa Brexitom.

Naspram jakih turbulencija na finansijskim trištima ministri finansija i predsjednici centralnih banaka G7 najrazvijenijih zemalja upozorili su na moguće negativne efekte "pretjeranih" osilacija na deviznim tržištima poslije britanskog "NE" Evropskoj uniji.

"Izlazak iz krize i trajni povratak na rast sada izgledaju dovedeni u pitanje poslije takvog niza događaja na finansijskim tržištima", rekao je Kristofer Dembik, ekonomista danske banke Sakso Bank.

"Poslije rezultata britanskog referenduma Evropa je postala rizična. Prije Brexita, EU je viđena kao stub stabilnosti u međunarodnom sistemu", rekao je direktor francuskog centra za istraživanje IFRI Toma Gomar.

"Ali sa grčkom krizom, migrantskom krizom, Brexitom i porastom populizma, Evropa prelazi iz položaja nekog ko doprinosi međunarodnoj stabilnosti u položaj nekog ko podstiče međunarodnu nestabilnost", rekao je Gomar.

Najgori scenario se ostvaruje, rekao je Lidovik Sibran, glavni ekonomista u osiguravajućem društvu Eler Ermes, mada je uvjeren da se ne radi o apokalipsi.

Kompanija za upravljanje fondovima Kandriam (Candriam) ne odbacuje mogućnost evropske recesije, "ako evropske vlade ne uspiju da postignu dogovor sa Britancima narednih mjeseci i ne održe aktivnost".

Američka banka Goldman Saks je navela da se očekuje od ostatka EU da se angažuje da Evropu napravi efikasnijom, ali da obzirom na ranija iskustva sumnja da će to mnogo da uvjeri tržišta.

Bonus video: