Kina osuđuje susret Obame i Dalaj Lame

Obama je ranije izjavio da cijeni učenja Dalaj Lame, da mu je lično vrlo drag i da vjeruje u "očuvanje tibetanskih vjerskih, kulturnih i jezičkih tradicija", prenose agencije
0 komentar(a)
Dalaj lama, Foto: Beta/AP
Dalaj lama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.06.2016. 10:36h

Predsjednik SAD-a Barak Obama sastao se sa tibetanskim duhovnim vođom Dalaj Lamom u Bieloj kući, uprkos upozorenjima zvaničnog Pekinga da će ovaj sastanak ugroziti diplomatske odnose dvije zemlje.

"Obama je pozvao na sadržajan i otvoren dijalog Dalaj Lame i njegovih predstavnika s kineskim vlastima kako bi se smanjile napetosti i rešile razlike", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Kina Dalaj Lamu smatra separatistom, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da će ovaj susret "ohrabriti separatističke snage".

Bijela kuća prenosi da je predsjednik Obama tibetanskom duhovnom vođii rekao da ne podržava nezavisnost Tibeta.

Obama je ranije izjavio da cijeni učenja Dalaj Lame, da mu je lično vrlo drag i da vjeruje u "očuvanje tibetanskih vjerskih, kulturnih i jezičkih tradicija", prenose agencije.

Ovo je Obamin četvrti susret u Bijeloj kući sa Dalaj Lamom u poslednjih osam godina. Sastanak je ovog puta održan u rezidenciji američkog predsjednika a ne u Ovalnom kabinetu koji je namjenjen sastancima sa svjetskim liderima što, prema saopštenju Bijele kuće, naglašava ličnu prirodu susreta.

Kineska novinska agencija Sinhua osudila je ovaj sustret primjećujući da će ovaj susret "ozbiljno ugroziti" diplomatske odnose Kine i SAD-a i, kako se navodi, duboko pogodio osjećanja kineskog naroda".

Sastanak Dalaj Lame i američkog predsjednika je održan u vrijeme pojačane napetosti između SAD-a i Kine zbog kineskih teritorijalnih pretenzija u istočnoj Aziji.

U izjavi za Rojters Dalaj Lama je u ponedjeljak rekao da sporove između Kine i njenih susjeda u Južnom kineskom moru treba rješavati dijalogom.

Bonus video: