Pistorijus u suzama, bez proteza u sudnici

Pistorijus je trenutno u kućnom pritvoru, a u zatvor bi trebalo da se vrati nakon što je zločin koji je počinio nedavno prekvalifikovan u ubistvo za koje može dobiti i 15 godina zatvora, prema južnoafričkim zakonima
5 komentar(a)
Pistorijus, Foto: Reuters
Pistorijus, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2016. 19:18h

Južnoafrički paraolimpijski atletičar Oskar Pistorijus, koji je osuđen za ubistvo svoje djevojke, u sudnici je danas skinuo proteze i tako šetao kako bi dokazao koliko je ranjiv bez svojih vještačkih udova, prenose svjetski mediji.

On se na sudu danas pojavio zbog saslušanja radi puštanja na slobodu uz kaucija.

Advokat paraolimpijca rekao je da je Pistorijus (29) već “slomljen čovek”, kao i da ga ne treba opet slati u zatvor.

"Platio je i fizički, emocionalno, socijalno, ali i finansijski", dodao je advokat.

Pistorijusov advokat je naveo da je sportista bez svojih prostetskih udova visok metar i 55 centimetara, nakon čega je Pistorijus skinuo proteze i pred punom sudnicom tako šetao.

Pistorijus je trenutno u kućnom pritvoru, a u zatvor bi trebalo da se vrati nakon što je zločin koji je počinio nedavno prekvalifikovan u ubistvo za koje može dobiti i 15 godina zatvora, prema južnoafričkim zakonima.

Riva Stinkamp sa Pistorijusom se zabavljala od novembra 2012, i ta veza je, prema dokazima iznijetim pred sudom, bila burna.

Navodno se par često svađao zbog ljubomornih ispada paraolimpijca. Poruke koje su jedno drugome slali preko WhatsAppa pokazale su da se Riva plašila Pistorijusa zbog čestih bijesnih ispada, ali da su uprkos tome djelovali veoma zaljubljeno i posvećeno jedno drugome.

Na Dan zaljubljenih 2013, nakon samo tri mjeseca veze, Oskar je usred noći ispalio više metaka u Rivu, koja se krila u kupatilu. Paraolimpijac je izjavio da je mislio da je Riva i dalje u spavaćoj sobi, a da se u kupatilu krije provalnik.

Suđenje je počelo 3. marta ove godine, a u maju je odloženo za mjesec dana dok je Pistorijus podvrgavan psihološkim testovima kako bi se utvrdilo da li je svestan svojih postupaka u kobnoj noći.

Krajem juna utvrđeno je da Pistorijus pati od anksioznosti, ali i da je sposoban da prati suđenje i snosi krivičnu odgovornost.

Bonus video: