Državljanin Kosova će priznati da je hakovao kompjutere vojske SAD i dostavljao podatke Islamskoj državi?

Ferizi (21), poznat po hakerskoj šifri "Th3Dir3ctorY", bio je lider grupe kosovskih Alabanaca pod nazivom "Kosovska hakerska bezbjednost", pokazuju podaci FBI-ja
53 pregleda 3 komentar(a)
Džihadista, haker, Foto: Shutterstock
Džihadista, haker, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2016. 08:22h

Državljanin Kosova Ardit Ferizi optužen je da je hakovao kompjutere pripadnika oružanih snaga SAD za potrebe Islamske države, a na sjutrašnjem ročištu će, kako je sud najavio, priznati krivicu, javlja AP.

Prema sudskim podacima, ročište na kojem će se Ferizi izjasniti kao kriv zakazano je u američkom oblasnom sudu u Aleksandriji.

Ferizi se prvobitno izjasnio kao nedužan po optužbama za pružanje materijalne podrške teroristima i krađu identiteta, za šta mu prijeti maksimalna kazna zatvora u trajanju od 35 godina, navodi američka agencija.

Ferizi (21), poznat po hakerskoj šifri "Th3Dir3ctorY", bio je lider grupe kosovskih Alabanaca pod nazivom "Kosovska hakerska bezbjednost", pokazuju podaci FBI-ja.

Tužioci navode da je Ferizi prošle godine hakovao privatne računare i Islamskoj državi dostavljao imena, lozinke za elektronsku poštu i brojeve telefona više od 1.300 pripadnika američke vojske.

Islamska država je u međuvremenu objavila dobijene podatke na Tviteru uz upozorenje da će vojnike napasti u njihovoj sopstvenoj zemlji.

Ferizi je uhapšen u Maleziji u oktobru 2015, a od januara se suočava sa optužbama.

Kada je protiv njega podignuta optužnica, američko Ministarstvo pravde je saopštilo da je to prvi slučaj te vrste i da pokazuje riješenost američkih vlasti da se suoče i osujete pokušaje Islamske države da na nišan uzima Amerikance, "u kakvom god obliku i gdje god da se to desi", navodi američka agencija.

Bonus video: