"Napad na gej klub u Orlandu izveo je borac Islamske države"

To je najmasovnije ubistvo počinjeno vatrenim oružjem u istoriji SAD
171 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2016. 20:09h

Islamska država preuzela je danas odgovornost za pucnjavu u Orlandu, na Floridi, u kojoj je ubijeno najmanje 50, a ranjene su 53 osobe, javlja Rojters.

Zločin je izveo Amerikanac avganistanskog porekla Omar Matin, koji je u razmjeni vatre sa policijom i sam ubijen.

"Oružani napad na noćni gej klub u gradu oorlandu, u američkoj državi Floridi, koji je ostavio više od 100 mrtvih i ranjenih, izveo je borac Islamske države", prenosi Rojters informaciju Amaka, novinske agencije Islamske države.

To je najmasovnije ubistvo počinjeno vatrenim oružjem u istoriji SAD.

Američki mediji prenijeli su ranije da je Matin, prije nego što je otvorio vatru, pozvao policiju (911) i u telefonskom pozivu zakleo se na vjernost Islamskoj državi.

U Orlandu je uvedeno vanredno stanje poslije napada na noćni gej klub u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi, dok je 53 poveđeno od kojih su mnogi u kritičnom stanju.

Gradonačelnik Badi Dajer kaže da je uvođenje vanrednog stanja neophodno kako bi se obezbijedili dodatni resursi nakon ovog zločina, prenosi BBC.

Rano jutros policija je izvela kontrolisanu eksploziju ispred gdje je naoružani napadač pucao na posjetioce i zabarikadirao se zajedno sa taocima, a napadač je ubijen.

Ovaj masakr predstavlja ubistvo vatrenim oružjem s najvećim brojem žrtava u istoriji SAD, prenose agencije.

Opisujući situaciju u noćnom klubu, Dajer je rekao da je "krv svuda".

Američki predsjednik Barak Obama osudio danas pucnjavu u gej klubu u Orlandu, nazivajući to terorističkim činom i užasnim masakrom.

Obama je u obraćanju naciji istakao da FBI sprovodi istragu i da zasad još nijesu poznati motivi tog napada.

On je najmasovniju pucnjavu u SAD nazvao i činom mržnje i brutalnim ubistvom, prenijele su agencije.

Takođe je rekao da je ovo težak dan za LGBT zajednicu i "otrežnjujući podsjetnik da je napad na bilo kog Amerikanca napad na sve nas u SAD".

"SAD će biti ujedinjene u zaštiti Amerikanaca protiv onih koji prijete zemlji", naglasio je Obama u obraćanju novinarima povodom najmosovnije pucnjave u istoriji te zemlje.

On je istakao da FBI sprovodi istragu i da zasad još nijesu poznati motivi ovog napada, dodajući da se neće štedjeti napori da se utvrdi da li je bio u vezi sa terorističkim grupama.

Obama je najmasovniju pucnjavu u SAD nazvao i činom mržnje i brutalnim ubistvom, prenijele su agencije.

Takođe je rekao da je ovo težak dan za LGBT zajednicu i "otrežnjujući podsjetnik da je napad na bilo kog Amerikanca napad na sve nas".

Predsjednik SAD je završio obraćanje u Beloj kući bez pitanja novinara.

Napadač je ubijen, saopštila je policija, prenosi Rojters.

Napadač iz noćnog kluba identifikovan je kao američki državljanin avganistanskog porijekla Omar Matin, javili su američki mediji.

Tv mreža CBS, citirajući izvore iz službi bezbjednosti, javila je da je on rođen 1986. i da je živio u gradu Port Sent Lusi u Floridi.

Mreža je, takođe, objavila da Matin, koji je poginuo u obračunu sa policijom nakon talačke krize u klubu, nije imao kriminalni dosije, a da vlasti ispituju da li je imao veze sa islamskim ekstremizmom, prenosi AFP.

Policija je prethodno saopštila da ispituje da li je napadač djelovao sam.

Kako je policija navela, nema indicija da postoji povezanost između ovog napada i ubistva pevačice Kristine Grimi u Orlandu, javio je AFP.

FBI je ranije saopštio da je moguće da je napadač imao sklonosti ka islamističkom ekstremizmu, navodi AFP.

Pucnjava i napad u noćnom klubu u Orlandu može da se tretira kao "domaći teroristički incident", rekao je danas lokalni šerif.

Prema riječima šefa policije u Orlandu Džona Mine, napadač je kod sebe imao vazdušnu pušku, pištolj i "neku vrstu eksplozivnog uređaja".

Američka policija i FBI, kako se navodi, tretiraće incident kao teroristički napad, ali još nema informacija da li je napadač djelovao sam ili je imao pomagače.

Policija Orlanda je na Tviteru objavila da je mrtav napadač u gej noćnom klubu "Puls" u centru tog američkog grada koji je ranije oteo taoce u tom lokalu.Napadač je, kako navodi šef policije u Orlandu, oko 2.20 časova po lokalnom vremenu pucao na obezbjeđenje kluba, a potom je uzeo taoce i zabarikadirao se u prostoriji.

"Tri sata kasnije, antiteroristički tim donio je odluku da uđe u klub i oslobodi taoce, napadač je tom prilikom ubijen", naveo je Mina.

Osoba koja je bila u klubu u trenutku pucnjave rekao je da je nastao haos i da je odmah bilo jasno da će biti žrtava.

"Vidio sam mnoga nepomična tijela. Svuda je bila krv", rekao je jedan od gostiju kluba.

Neki od povrijeđenih su prebačeni u Regionalni medicinski centar Orlando.

Jedna je žena rekla da je dobila SMS poruku i telefonski poziv od kćerke koja je bila u klubu.

"Rekla mi je da je povrijeđena u ruku".

Neki svjedoci su kazali da je, kako su oni čuli, napadač u klubu pucao preko 50 puta.

Vjeruje se da je u u trenutku napada u klubu bilo više od stotinu osoba.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vidi kako se ranjenima pruža pomoć na licu mjesta.

Antoni Tores, jedan od svjedoka, naveo je na svom nalogu na Facebook da je izašao iz kluba neposredno nakon što je čuo pucnjavu dodajući da su ljudi "vrištali da ima mrtvih".

FBI: Napadač iz Orlanda se zakleo na vernost Islamskoj državi

Omar Matin, koji je u Orlandu u napadu u noćnom gej klubu ubio najmanje 50 ljudi, zakleo se na vjernost Islamskoj državi prije maskara, potvrdio je danas američki Federalni istražni biro (FBI).

Specijalni agent FBI Ronald Hoper je rekao da je ubica ranije bio pod istragom zbog veza sa jednim američkim bombašem samoubicom, ali da tokom te istrage nije ništa nađeno protiv 29-godišnjeg Matina, prenosi AFP.

Hoper je rekao da je Matin američki državljanin i da u vrijeme napada nije bio praćen.

Prema njegovim riječima, Matin je minule sedmice kupio najmanje dva komada oružja, prenio je AP.

Matin je pozvao 911 i taj poziv je postao dio federalne istrage, kazao je Hoper, dodajući da je tokom tog poziva pominjana Islamska država.

Hoper je rekao da je Matin 2013. godine pred kolegama iznosio "zapaljive komentare", kao i da je dva puta bio saslušavan.

Godine 2014. utvrđeno je da je Matin imao veze sa jednim američkim bombašom samoubicom, ali da oni bili minimalni i nijesu u to vrijeme predstavljali prijetnju.

Otac osumnjičenog za napad izjavio je ranije danas "da je njegov sin postao jako uznemiren kada je nedavno u centru Majamija vidio dva mušakrca kako se ljube, te da ono što je uradio nema veze s religijom".

Papa osudio masakr i besmislenu mržnju

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izrazio je danas "najdublja osjećanja užasa i osude" zbog napada u noćnom klubu u Orlandu, na Floridi, u kojem je ubijeno najmanje 50 ljudi, saopštio je Vatikan.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da je papa osudio masakr i "besmislenu mržnju".

Lombardi je dodao da se Franjo porodicama žrtava napada pridružuje "molitvama i saosjećanjem".

Galerija

Bonus video: