Studenti u Papui Novoj Gvineji protestovali protiv premijera: Policija pucala, ubijene četiri osobe?

Svjedoci navode da su sukobi izbili u Port Morsbiju dok su se studenti pripremali da učestvuju u šetnji od zgrade Univerziteta Papua Nove Gvineje do parlamenta
89 pregleda 1 komentar(a)
Papua Nova Gvineja, protest, Foto: Reuters
Papua Nova Gvineja, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2016. 07:53h

Najmanje četiri osobe su ubijene, dok je oko 10 ranjeno kada je danas policija u Port Morsbiju, prijestonici Papua Nove Gvineje, pucala na studente, koji su učestvovali u protestima protiv premijera te zemlje Pitera O Nila, tvrde svjedoci, dok vlada te zemlje poriče da ima ubijenih.

Studenti u Papua Novoj Gvineji već nedjeljama traže ostavku premijera zbog optužbi za korupciju i loše upravljanje, navodi AP.

Svjedoci navode da su sukobi izbili u Port Morsbiju dok su se studenti pripremali da učestvuju u šetnji od zgrade Univerziteta Papua Nove Gvineje do parlamenta.

Kako tvrde, policija je otvorila vatru na studente i koristila suzavac kako bi ih rastjerala, navodi Rojters.

Aktivista za borbu protiv korupcije Noel Anjo Kolao, koji je učestvovao u organizaciji protesta, rekao je da je policija blokirala puteve i uperila pištolje ka studentima.

"Onda su počeli da pucaju u njih", istakao je on u telefonskom razgovoru za AFP dodajući da je vidio da je nekoliko studenata povrijeđeno.

Televizija EM TV je na svom nalogu na Tviteru javila da su četiri osobe ubijene nakon što je ranije prenijela da je osam osoba hospitalizovano, od kojih su tri bile u kritičnom stanju.

Direktor Hitne pomoći u bolnici u Port Morsbiju Sem Jokopua negirao je navode australijskih medija da su četiri osobe ubijene.

"Dvije su zadobile teške povrede, a druge dvije lakše. Nije bilo smrtnih slučajeva", rekao je on za jedan list iz Papua Nove Gvineje.

Bonus video: