Mediji: Hilari Klinton pobijedila u Kaliforniji

"Donald Tramp je usljed svog temperamenta nepogodan za predsjednika i glavnokomandujućeg oružanih snaga", istakla je Hilari Klinton, koristeći riječi koje bi pre ove žestoke predsjedničke trke bile nezamislive
58 pregleda 0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2016. 11:12h

Najizgledniji kandidat za nominaciju Demokratske stranke za predsjednika SAD Hilari Klinton pobijedila je na unutarstranačkim izborima u Kaliforniji, pokazale su danas prve projekcije američkih medija.

Iako je bivša prva dama već osvojila dovoljan broj glasova delegata i obezbijedila nominaciju svoje stranke za predsjednika SAD, pobjeda u Kaliforniji, najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi, veoma je važna, prenijela je agencija AFP.

Hilari Klinton proglasila je sinoć istorijsku pobjedu za žene time što je osvojila dovoljan broj glasova delegata da postane kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD i šansu da postane prva žena na čelu te zemlje.

"Zahvaljujući vama, došli smo do ove važne prekretnice. Ovo je prvi put u istoriji naše zemlje da je žena postala kandidat jedne velike stranke za predsjednika", istakla je presrećna Klintonova u obraćanju svojim pristalicama u Njujorku, prenijela je agencija AFP.

"U ovoj kampanji se radilo o tome da obezbijedimo da ne postoje plafoni niti granice za nikoga od nas", rekla je Klintonova sinoć, tačno osam godina nakon što je okončala svoju prvu, neuspješnu kampanju za Bijelu kuću.

Kad se popela na binu u Bruklinu da bi se obratila svojim pristalicama, bivša prva dama SAD je zastala na trenutak kako bi uživala u tom trenutku, široko raširila ruke i nasmiješila se.

Klintonova je još juče, prema evidenciji agencije AP, obezbijedila dovoljan broj glasova delegata za nominaciju Demokrata za predsjednika SAD, a sinoć je povećala taj broj zahvaljujući pobjedi na unutarstranačkim izborima u Nju Džersiju, Novom Meksiku i Južnoj Dakoti, tri od šest država u kojima se juče glasalo.

Osam godina pošto je u trci za stranačkog kandidata za predsjednika SAD izgubila od tadašnjeg harizmatičnog mladog senatora Baraka Obame, 68-godišnja Klintonova je objavila da je razbijen još jedan "stakleni plafon", koji je sprečavao napredovanje žena, i zakazala "obračun" sa kandidatom Republikanaca Donaldom Trampom, na izborima u novembru.

"Vjerujemo da smo zajedno jači, a ovi izbori su veoma važni. Izbor je, međutim jasan", rekla je Klintonova i zatim krenula u oštar napad na Trampa.

"Donald Tramp je usljed svog temperamenta nepogodan za predsjednika i glavnokomandujućeg oružanih snaga", istakla je Hilari Klinton, koristeći riječi koje bi pre ove žestoke predsjedničke trke bile nezamislive.

Klintonova se u narednim danima suočava sa izazovima na dva fronta, ocjenjuje AP i dodaje da ona mora da privuče pristalice svog rivala Bernija Sandersa, koji insistira na tome da je i dalje moguće da osvoji nominaciju za predsjednika, kao i da treba da poveća kontrast u odnosu na kandidata Republikanaca, kontroveznog milijardera Trampa.

Obama čestitao Klinton, sastaće se sa Sandersom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama čestitao je Hilari Klinton na "obezbjeđivanju dovoljnog broja delegata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, sapšteno je iz Bijele kuće.

Obama nije zvanično podržao kandidatkinju demokrata.

Predsjednik SAD takođe je pozvao njenog protivkandidata Bernija Sandersa kako bi mu zahvalio na skretanju pažnje na ekonomske nejednakosti i aktiviranju miliona glasača.

Kako se navodi u saopštenju, Obama će se sjutra sastati sa Sandersom u Bijeloj kući.

Bonus video: