SMATRA DA BI SE SMANJIO BROJ DOLAZAKA

Kurc predlaže da se migranti koji žele azil u EU drže na ostrvima

Austrija, kojom vlada koalicija socijaldemokrata i konzervativaca, primila je oko 90.000 podnosilaca zahtjeva za azil prošle godine, ali je Beč u međuvremenu pooštrio uslove za azil
0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2019. 23:12h

Podnosioce zahtjeva za azil u zemljama članicama Evropske unije trebalo bi držati na ostrvima i ne dozvoliti im direktan pristup kontinentu, rekao je danas austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

On je u intervjuu  za "Di Prese" predložio da 28-člani blok slijedi "australijski primjer" kako bi se migranti obeshrabrili u otpočinjaju često opasnog puta u Evropu, prenosi AFP.

U skladu sa oštrom i umnogome kritikovanom imigracionom politikom Australije, vlasti tražioce azila, koji pokušavaju da do Australije stignu brodovima, vraćaju ili ih šalju u pacifičke kampove u malu ostrvsku državu Nauru ili Papuu Novu Gvineju, gdje ostaju do daljnjeg dok se njihovi zahtjevi za azil obrađuju, navodi francuska agencija.

Tražiocima azila je onemogućeno da se nasele u Australiji čak i ako se utvrdi da su izbjeglice.

"Australijski model se, naravno, ne može u potpunosti reprodukovati, ali se njegov principi mogu primijeniti u Evropi", rekao je ministar Kurc, dodavši da je skeptičan u pogledu efekta sporazuma koji je EU nedavno postigla sa Turskom u cilju smanjenja broja migranata koji pristižu na evropski kontinent.

Model sličan australijskom je, primijetio je Kurc, korišćen i u SAD u prvoj polovini 20. vijeka, kada su novopridošlice držane na ostrvu Elis nakon što su doputovale u Njujork.

Prema Kurcovim riječima, EU bi trebalo da usvoji rezoluciju u kojoj oni koji pokušavaju da ilegalno uđu u Evropu gube pravo da traže azil.

Austrija, kojom vlada koalicija socijaldemokrata i konzervativaca, primila je oko 90.000 podnosilaca zahtjeva za azil prošle godine, ali je Beč u međuvremenu pooštrio uslove za azil, podsjeća francuska agencija.