Sirijska vojska ušla u provinciju Raka po prvi put od 2014. godine

"Režimske snage su uz podršku vazdušnih udara ruskih aviona i oružanih grupa koje su obučili Rusi ušle jutros u provinciju Raka po prvi put od avgusta 2014. godine", izjavio je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman
53 pregleda 6 komentar(a)
Raka, Foto: Screenshot (YouTube)
Raka, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.06.2016. 11:05h

Sirijska vojska ušla je danas na teritoriju provincije Rake, uporište takozvane Islamske države, po prvi put od 2014. godine, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Grad Raka, koji se nalazi u istočnom dijelu istoimene provincije, de fakto je prijestonica IS u Siriji i, zajedno sa iračkim gradom Mosulom, krajnji cilj snaga koje se bore da poraze džihadiste i unište njihov samoproglašeni kalifat.

Navodi se da je sirijska vojska u naletu ka najvećoj sirijskoj brani Tabka na reci Eufrat, 40 kilometara uzvodno od grada Raka, prenijela je agencija AFP.

Ta brana je istovremeno meta ofanzive koju su krajem prošlog mjeseca pokrenule kurdske snage, uz podršku koalicije na čelu sa SAD, koje napreduju sa sjevera ka Raki.

"Režimske snage su uz podršku vazdušnih udara ruskih aviona i oružanih grupa koje su obučili Rusi ušle jutros u provinciju Raka po prvi put od avgusta 2014. godine", izjavio je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Bonus video: