Obama: SAD neće prolivati svoju krv u Siriji

"Naša spoljna politika treba da bude snažna, ali i inteligentna", rekao je Obama
4 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2016. 06:10h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da će se SAD zalagaiti za rješavanje krize u Siriji političkim sredstvima i da tamo neće "prolivati svoju krv", ponavljajući greške iz prošlosti.

"Ako Iran i Rusija žele da prolivaju svoju krv pokušavajući da pomognu svom sirijskom klijentu (Bašaru el Asadu) i tonući u živo blato - to je njihov izbor. Kao predsjednik SAD napravio sam drugačiji izbor. Jedino rješenje sirijskog sukoba je politička odluka, uključujući prelazni period bez Asada. To zahtijeva diplomatske napore", izjavio je Obama pred diplomcima vojne vazduhoplovne akademije u Koloradu.

On je dodao da "nijedan američki vojnik nije uvučen u još jedan građanski rat na Bliskom istoku", prenosi Sputnjik.

"Naša spoljna politika treba da bude snažna, ali i inteligentna", rekao je Obama, navevši da treba pažljivo izvagati posljedice mogućeg učešća američkih vojnika u različitim građanskim sukobima jer, kako je dodao, "tome nas uči istorija".

Obamin govor pred diplomcima u značajnoj mjeri bio je posvećen snazi američke vojske i uspjesima spoljne politike SAD, dodaje Sputnjik.

Rojters dodaje da je Obama, aludirajući na predstojeće predsjedničke izbore, na kojima će se odlučiti o njegovom nasljedniku, primijetio da se u SAD vodi debata o ulozi te zemlje u svijetu.

"Ovo su činjenice: SAD ostaju najmoćnija država na svijetu i snaga u službi dobra", rekao je Obama.

Bonus video: