Sinsinati: Istraga protiv roditelja dječaka spasenog od gorile

Veliki broj građana na društvenim mrežama izrazio je u međuvremenu svoje nezadovoljstvo zbog ubistva pripadnika zaštićene vrste, pa je tako na Fejsbuku otvorena strana pod nazivom "Pravda za Harambea", a borci za prava životinja su optužili Zoo-vrt za nemar
2 komentar(a)
Gorila, Foto: Twitter
Gorila, Foto: Twitter
Ažurirano: 01.06.2016. 09:49h

Američka policija saopštila je danas da je pokrenula istragu protiv roditelja trogodišnjeg dječaka koji je upao u ograđeni prostor za gorile u Zoološkom vrtu u Sinsinatiju i koga je spasao tim tog vrta usmrtivši gorilu.

Vlasti su saopštile da će istraga biti fokusirana na postupke roditelja koji su doveli do incidenta, a ne na rad Zoo-vrta, koji je pod nadzorom američkog Ministarstva poljoprivrede, prenosi AP.

Policija će se potom konsultovati sa tužiocima u vezi sa eventualnim podizanjem optužnice, rekao je tužilac Okruga Hamilton Džo Deters.

Istovremeno, Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da će pokrenuti odvojenu istragu o kršenju zakona o dobrobiti životinja.

Veliki broj građana na društvenim mrežama izrazio je u međuvremenu svoje nezadovoljstvo zbog ubistva pripadnika zaštićene vrste, pa je tako na Fejsbuku otvorena strana pod nazivom "Pravda za Harambea", a borci za prava životinja su optužili Zoo-vrt za nemar.

Specijalni interventni tim zoološkog vrta je, iz straha za bezbjednost dječaka koji je preskočio ogradu i upao u ograđeni prostor za gorile, ubio 17-godišnjeg gorilu Harambea.

Na video snimcima koje su napravili posjetioci Zoo-vrta se vidi kako je gorila uglavnom zaštitnički nastrojen prema djetetu, ali ga u nekim trenucima vuče kroz plitki jarak.

Direktor Zoo-vrta Tejn Mejnard stao je u odbranu odluke da se ubije gorila rekavši da bi dječak bio još više ugrožen da su pokušali da ispale strelicu za uspavljivanje u gotovo 200 kg tešku gorilu, jer to sredstvo ne bi počelo da djeluje odmah.

Bonus video: