POZNAT PO AGRESIVNOJ RETORICI

Liberman je novi ministar odbrane Izraela: Ultranacionalista, koji je pričao da nelojalne Arape treba obezglaviti

Liberman je imigrant iz bivšeg SSSR-a i za njegovu partiju uglavnom glasaju Izraelci koji su odatle došli i koji govore ruski. Dok je bio student u Jerusalimu, radio je kao izbacivač iz noćnog kluba u kojem je kasnije postao menadžer
1 komentar(a)
Avigdor Liberman, Foto: Reuters
Avigdor Liberman, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2016. 19:07h

Izraelski parlament izabrao je danas ultranacionalistu Avigdora Libermana za novog ministra odbrane.

Liberman, lider desničarske stranke "Izrael, naš dom" (Israel Bejtenu) poznat po višegodišnjoj agresivnoj retorici, obećao je da će se u izraelsko-palestinskom sukobu postaviti "razumno", navodi agencija Frans pres.

Za ministarku integracija izabrana je Sofa Landver, takodje članica Libermanove stranke, za koju je, kao i za Libermana, glasalo 55 od 120 poslanika Kneseta, dok su 43 bila uzdržana.

Liberman je imigrant iz bivšeg SSSR-a i za njegovu partiju uglavnom glasaju Izraelci koji su odatle došli i koji govore ruski. Dok je bio student u Jerusalimu, radio je kao izbacivač iz noćnog kluba u kojem je kasnije postao menadžer.

Liberman živi u jevrejskom naselju Nokdim na okupiranoj Zapadnoj obali, a poznat je po ostrašćenim izjavama. U martu 2015. godine rekao je da bi trebalo obezglaviti izraelske Arape koji nijesu lojalni Izraelu.

"Potrebno je da uzmemo sjekiru i posječemo im glave", rekao je on pred opšte izbore. Godine 2001. je govorio da bi u slučaju rata s Egiptom trebalo bombardovati branu Asuan.

Preporučujemo za Vas