ID "kolegama" prodaje robinje: Seks meni za djecu od godinu dana

"Svoj braći koja kupuju robove, ova košta 8 hiljada dolara", naveo je Almani
19 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2016. 07:19h

Teroristi Islamske države koriste Facebook da prodaju seks robove kolegama džihadistima. Oni cijenu objašnjavaju "ponudom i potražnjom", izvještava Vašington Post koji baca novo svjetlo na sudbine stotine žena koje islamisti drže zarobljene.

Fotografije djevojaka od po 18 godina je na Facebook postavio militant ID Abu Asad Almani.

"Svoj braći koja kupuju robove, ova košta 8 hiljada dolara", naveo je Almani.

Isti čovjek je postavio i drugu fotografiju par sati kasnije, na kojima se vidi blijedo žensko lice sa tužnim crvenim očima.

"Još jedna robinja, isto oko 8 hiljada. Da ili ne", napisao je Almani.

Uslijedila je rasprava na Facebooku nakon što je Almani poručio svojim internet prijateljima da se ožene i dođu na teritoriju ID.

Diskusija je potom krenula u pravcu toga da li je cijena od 8 hiljada prevelika, neki su se izrugivali na račun izgleda djevojaka dok su drugi kritikovala Almanija što ih je slikao bez vea.

"Šta je čini toliko vrijednom? Ima li neke izuzetne vještine?", pita jedan od zainteresovanih.

"Ne. Ponuda i potražnja čine cijenu", odgovor je Almanija.

Fotografije su nakon nekoliko sati izbrisane sa Facebooka, ali samo potvrđuju šta se dešava sa stotinama žena koje Islamska država tretira kao seksualne robove.

Ujedinjene nacije su još u avgustu prošle godine došle do fizičke kopije "seks menija" ID gdje se navode cijene koje džihadisti moraju da plate za odnose sa robovima.

Žene preko 40 godina koštaju minimalno 41 dolara, djevojke i nešto starije djevojčice koštaju od 124 dolara, a djeca od 1 do 9 godina imaju početnu cijenu od 165 dolara.

"Tretiraju žene, djevojke i djevojčice kao naftu. Prodaju istu djevojku grupi boraca, a oni kad ih iskoriste prodaju nazad svojim familijama za hiljade dolara otkupa".

Bonus video: