Mladenov: Avet nasilja se nadvija nad Gazom, potrebno je nešto radikalnije da se riješi situacija

Ako se nešto radikalno ne učini u cilju rješavanja situacije u Gazi, nije pitanje 'da li će' već 'kada će' doći do nove eskalacije", rekao je Mladenov, pozivajući donatore da "podrže rekonstrukciju i razvoj Gaze"
0 komentar(a)
Gaza, Foto: Beta-AP
Gaza, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.05.2016. 09:28h

Palestinci u Gazi postaju sve beznadežniji i ako se ne učini nešto "radikalnije" da bi se riješila situacija, pitanje je vremena kada će doći do nove eskalacije sukoba, izjavio je izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov.

U obraćanju u srijedu Savjetu bezbjednosti UN, Mladenov je rekao da je početkom maja zabilježena najveća eskalacija nasilja u pojasu Gaze od 2014. godine, i dodao da ti incidenti ukazuju na krhkost bezbjednosne situacije i prijete da ugroze sadašnji dogovor o prekidu vatre.

"Nedavni događaji jasno pokazuju da se avet nasilja nadvija nad (tom) teritorijom. Ako se nešto radikalno ne učini u cilju rješavanja situacije u Gazi, nije pitanje 'da li će' već 'kada će' doći do nove eskalacije", rekao je Mladenov, pozivajući donatore da "podrže rekonstrukciju i razvoj Gaze".

On je rekao da kvartet za Bliski istok, koji čine UN, SAD, EU i Rusija, završavaju izvještaj o preprekama za rješenje dvije države, Izrael i Palestina, za izraelsko-palestinski sukob i kako da se one prevaziđu, dodajući da će se predstavnici brojnih država sastati "za nekoliko dana" u Parizu s ciljem da se ponovo pokrenu mirovni pegovori.

Mladenov je rekao da je nedavno istraživanje Univerziteta u Tel Avivu pokazalo da skoro 60 odsto Jevreja i 70 odsto Palestinaca i dalje podržava mirovne pregovore.

Bonus video: