Gardijan: Vjerovatno je vrijeme za paniku, Tramp prvi put prestigao Klinton

Tramp je bio veoma blizu prestizanja Klinton u još dva navrata - u septembru i decembru prošle godine
76 pregleda 9 komentar(a)
Hilari Klinton, Donald Tramp, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2016. 14:02h

Pretendent na nominaciju Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima Donald Tramp po prvi put je izgleda u anketama javnog mnjenja prestigao Hilari Klinton, svoju rivalku iz Demokratske stranke, piše britanski "Garidijan".

List se poziva na sajt za istraživanje javnog njenja Rial-klier-politiks (RCP) koji uzima prosječan rezultat anketa u kojima je Amerikancima postavljeno pitanje koga bi izabrali između dva kandidata.

RCP je u nedjelju ažurirao brojke i sada se vidi da Tramp ima prednost od 0.2 odsto u odnosu na Klintonovu.

Ovo je možda mala prednost ali neki su već zaključilii da je "vjerovatno vrijeme za paniku", navodi list.

Ovo je prvi put da je Tramp izbio na prvo mjesto prema RCP, ali je bio veoma blizu toga u još dva navrata - u septembru i decembru prošle godine.

Prednost Klintonove u anketama je od septembra znatno varirala - od čak 11 odsto do samo 0,6 odsto, što znači da su Trampovi protivnici i ranije imali razloga za brigu, ocjenjuje se u tekstu.

Bas kao što je ekspertima trebalo vremena da uvide da je Tramp dovoljno popularan da dobije republikansku nominaciju, izgleda da su sporo pažnju preusmjerili na njegove šanse da pobijedi u trci za Bijelu kuću, navodi "Gardijan".

Bonus video: