SAD ukinule embargo na izvoz oružja Vijetnamu

Američka agencija ocjenjuje da će ukidanje embarga na oružje Vijetnamu razljutiti Kinu, koja je veoma sumnjičava povodom jačanja vojnih veza između SAD i zemalja u regionu.
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2016. 08:24h

Sjedinjene Američke Države su u potpunosti ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, objavio je danas američki predsjednik Barak Obama tokom zvanične posjete Hanoju, označivši tako kraj višedecenijskog embarga SAD prema svom nekadašnjem neprijatelju.

"SAD u potpunosti ukidaju zabranu prodaje vojne opreme Vijetnamu, koja je bila na snazi oko 50 godina", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim vijetnamskim kolegom Tran Daj Kvangom, a prenijela je agencija AFP.

Zvanični Vašington je 2014. delimično ukinuo taj embargo, ali su vijetnamske vlasti željele potpuno ukidanje, s obzirom na, kako navodi AP, kineske teritorijalne pretenzije i izgradnju koju kineska vojska sprovodi u spornom Južnom Kineskom moru.

Američka agencija ocjenjuje da će ukidanje embarga na oružje Vijetnamu razljutiti Kinu, koja je veoma sumnjičava povodom jačanja vojnih veza između SAD i zemalja u regionu.

Obama je istakao da odluka o ukidanju embarga na izvoz oružja Vijetnamu nije donesna na temelju odnosa sa Kinom, već želje da se okonča dugačak proces normalizacije odnosa između SAD i Vijetnama.

Američki predsjednik je naveo da će SAD nastaviti da odobravaju ugovore o prodaji oružja Vijetnamu slučaj po slučaj, ali se neće primjenjivati zabrana bazirana na ideološkom razmimoilaženju između dvije zemlje.

Obama potvrdio smrt lidera avganistanskih talibana

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama potvrdio je danas da je u američkoj operaciji ubijen lider avganistanskih talibana mula Mansur.

Mansurova smrt je "prekretnica u našim naporima za postizanje dugoročnog mira i prosperiteta u Avganistanu", rekao je Obama u saopštenju koje je Bijela kuća objavila tokom njegove posjete Vijetnamu.

Vođa avganistanskih talibana mula Ahtar Mansur ubijen je u napadu američke bespilotne letjelice u Pakistanu.

Portparol Pentagona Piter Kuk izjavio je ranije da su SAD izvele napad u subotu u udaljenom području duž granice Avganistana i Pakistana i da se još analiziraju rezultati napada, ali da se vjeruje da su Mansur i još jedna osoba ubijeni. Napad je odobrio predsjednik SAD-a Barak Obama.

Mansur je izabran za vođu talibana kada je prošlog ljeta zvanično potvrđeno da je vođa pobunjenika i osnivač njihovog pokreta mula Mohamed Omar mrtav, dvije godine pošto je poginuo.

Talibani su najjača pobunjenička grupa Avganistanu, gdje je tokom 15 godina rata poginulo ili ranjeno blizu 11.000 civila.

Bonus video: