Preliminaran izvještaj o padu egipatskog aviona za mjesec dana

Avioni i brodovi iz Egipta i još pet zemalja nastavljaju da pretražuju šire područje Sredozemnog mora
0 komentar(a)
Egypt Air, Foto: Reuters
Egypt Air, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2016. 07:32h

Preliminaran izvještaj o padu egipatskog aviona kompanije "Idžipt er"sa 66 putnika i članova posade biće predstavljen za mjesec dana, izjavio je šef egipatskog istražnog tima Ajman al-Mokadem.

On je, kako navodi državni list "Al Ahram", rekao da će taj izvještaj uključiti sve informacije koje budu prikupljene do trenutka njegovog objavljivanja, prenosi Rojters.

Avion "erbas A320" egipatske kompanije "Idžip ter" se u noći između srijede i četvrtka srušio u Sredozemno more, sjeverno od Aleksandrije.

Ustanovljeno je da je avion emitovao poruke, koje ukazuju da je u avionu bilo dima neposredno prije prekida prenosa podataka.

Pronađeni su djelovi olupine, ličnog prtljaga putnika i ljudski ostaci u Mediteranu oko 290 kilometara sjeverno od Aleksandrije, ali ne i crne kutije.

Avioni i brodovi iz Egipta i još pet zemalja nastavljaju da pretražuju šire područje Sredozemnog mora.

Još prerano za zaključke o padu aviona

Egipatski istražitelji koji ispituju pad putničkog aviona kompanije "Idžipt er" u Mediteran saopštili su da analiziraju podatke uključujući signale poslate iz aviona, ali da je još uvek prerano da se izvuku zaključci o uzroku nesreće.

Oni su u saopštenju u subotu naveli da analiziraju materijale dobijene od kontrole vazdušnog saobraćaja, podatke o avionu i dokumenta posade kao i podatke iz sistema upravljanja avionom i održavanja aviona.

"Prerano je da se donosi bilo kakav sud ili odluka samo na osnovu poruka kakve su signali ili indikatori koji mogu da imaju različite uzroke i to zahtjeva dalju analizu", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Francuska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja saopštila je ranije danas da je egipatski avion emitovao automatske poruke koje ukazuju da je u letjelici prije pada bilo dima.

Bonus video: