Grci sumnjaju da je pronađena olupina nestalog aviona EgyptAira

Avion Edžiptera sa 66 putnika i članova posade, koji je u četvrtak rano ujutro nestao sa radara, srušio se u more u blizini ostrva Karpatos
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2016. 20:10h

Egipatskministar spoljnih poslova potvrdio je da je pronađena olupina nestalog aviona MS804 u blizini ostrva Karapatos, u Grčkoj.

"EgyptAir izražava svoje najdublje žaljenje porodicama i prijateljima putnika koji su stradali na letu MS804", saopšteno je iz EgyptAira.

Grčki zvaničnici sumnjaju u potvrdu Egipta da su pronašli olupinu aviona, saopšteno je AP i Rojtersu.

Egipatski ambasador u Francuskoj kazao je nacionalnom BFM: "Sve što ću ja reći je ono što nam je ambasada u Atini saopštila - da su pronađenje bijeli i plavi djelovi olupine, koja pripada nestalom avionu."

Ipak, grčki izvori su kazali Rojtersu da materijal koji su pronašli do sad nije plavi i bijeli.

U međuvremenu egipatski tim za istraživanje u saradnji s grčkim kolegama još uvijek traga za drugim ostacima nestalog aviona.

Mediji pišu i da američke vlasti vjeruju da je avion na letu MS804 oboren bombom i da je to "inicijalna teorija" na osnovu koje se rukovode vlasti u SAD-u. Analitičari upozoravaju da je još uvijek rano kvalifikovati nesreću kao teroristički čin, pri tome ističući kako nijedna od dvije ključne terorističke organizacije, IDIL i Al Kaida, nije preuzela odgovornost za rušenje aviona. Čak i ako u skorije vrijeme bude pronađena "crna kutija" trebaće oko tri sedmice da stručnjaci iz nje izvade podatke koji će poslije koristi u rasvjetljavanju nesreće.

Egipatski ministar za civilnu avijaciju Šerif Fathi rekao je danas da njegova zemlja ne iskljućuje nijednu hipotezu o nestanku aviona Edžiptera na letu iz Pariza za Kairo, uključujući i teroristički napad.

Fathi je, na vanrednoj konferenciji za štampu u Kairu, rekao da je mogućnost terorističkog napada izvjesniji uzrok nesreće od "jačeg tehničkog kvara".

Nadležni takođe provjeravaju da li snimak na kome se vidi užarena lopta na nebu ima veze sa padom egipatskog aviona.

Egipatski zvaničnik je zamolio novinare da o avionu "erbas" A320 izvještavaju kao o "nestaloj letjelici" sve dok spasioci ne pronađu olupinu.

On je naveo da će egipatski i grčki spasioci proširiti oblast potrage za nastalim avionom južno od grčkog ostrva Karpatos.

Grčki zvaničnik je naveo da su predmeti i prsluci za spasavanje uočeni 230 milja južno-jugoistočno od grčkog ostrva Krita, na području pod nadležnošću egipatske kontrole leta, prenijela je agencija AP.

Jedan od pronađenih predmeta je duguljast, rekao je zvaničnik, koji je želoo da ostane anoniman pošto nije ovlašćen da daje komentare.

Nešto ranije su izvori iz grčkog Ministarstva odbrane objavili da je grčka fregata koja učestvuje u potrazi za ostacima aviona kompanije "Idžipter" pronašla dva velika plastična plutajuća objekta u moru 230 milja južno od Krita.

Čini se da se radi o dva komada plastike bijele i crvene boje, naveli su grčki izvori, a prenio je Rojters.

Predmeti su uočeni u blizini područja gdje je ranije zabilježen signal transpondera, elektronskog uređaja aviona koji emituje signale pomoću kojeg može da se otkrije lokacija letjelice.

Avion egipatske kompanije "Idžipter" sa 66 putnika i članova posade je leteo na liniji Pariz-Kairo kad je kasno noćas nestao sa radara u Sredozemlju.

Američki zvaničnici vjeruju da je avion srušila bomba, Bortnikov smatra da se radi o terorizmu

Američke vlasti vjeruju da je avion oboren eksplozijom bombe, rekla su televizijskoj mreži Si-En-En dvojica američkih zvaničnika.

To je "početna teorija" kojim se rukovode američke vlasti, ali bi ona mogla i da se promijeni, naveli su oni.

Jedan viši zvaničnik američke administracije je upozorio da za teoriju da je bomba odgovorna za pad aviona još "nema konkretnih dokaza".

Istovremeno je i direktor ruske Federalne službe bezbjednosti Aleksandar Bortnikov rekao da je uzrok pada egipatskog aviona najvjerovatnije teroristički napad.

"Nažalost, danas se dogodio još jedan icident sa avionom. Najvjerovatnije se radi o terorističkom napadu u kojem je ubijeno 66 ljudi iz 12 zemalja", rekao je Bortnikov na sjednici Savjeta šefova bezbjednosnih i specijalnih službi zemalja članica Zajednice Nezavisnih Država.

Najavljena istraga

Glavni egipatski tužilac Nabil Sadek naredio je hitnu istragu povodom pada aviona.

Avion Edžiptera sa 66 putnika i članova posade, koji je u četvrtak rano ujutro nestao sa radara, srušio se u more u blizini ostrva Karpatos, u jugoistočnom dijelu Egejskog mora, dok se nalazil u egipatskom vazdušnom prostoru, saopšteno je nezvanično agenciji Frans Prese iz grčkog civilnog vazduhoplovstva.

Tu informaciju potvrdio je i predsjednik Francuske Fransoa Oland.

"Nažalost informacije koje imamo potvrđuju nam da je avion pao i izgubio se. Moramo da osiguramo da znamo sve o uzrocima onoga što se desilo. Nijedna hipoteza nije isključena ili favorizovana", rekao je Oland.

Grčko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je avion u jednom trenutku bio u egipatskom vazdušnom prostoru na 11 kilometara, a da je već u narednom sekundu iznenada zaokrenuo putanju.

"Oko 3.29 sati po lokalnom vremenu, dok se nalazio u egipatskom vazdušnom prostoru, avion je nestao sa grčkih radara...Srušio se oko 130 milja od ostrva Karpatosa", naveo je izvor iz grčkog civilnog vazduhoplovstva.

Piloti su se javili grčkoj kontroli leta na ulasku u grčki vazdušni prostor, ali nisu to uradili, kao što je uobičajeno, kad su ga napuštali južno od ostrva Karpatos. Avion je zatim nestao sa radara.

Avion se srušio u more, kazali su i zvaničnici egipatskog civilnog vazduhoplovstva, dodavši da inicijalni nalazi potvrđuju da se Airbus320 nije spustio ni na jedan aerodrom.

Na pitanje da li može da isključi mogućnost da iza incidenta stoje teroristi, Ismail je rekao:

"U ovom trenutku ne možemo ni da isključimo, ni da potvrdimo ništa. Potraga mora da se završi da bismo mogli da znamo uzrok".

Ranije su se pojavile informacije, koje su neki pripisali egipatskim vojnim timovima koji učestvuju u potrazi, dok su se drugi pozivali na kompaniju Edžipter, da je iz aviona poslat poziv za pomoć, ali je to kasnije demantovano.

Egipatska vojska objavila je u međuvremenu da "nikakav poziv" nije primljen sa aviona Edžiptera, koji je letio na liniji Pariz-Kairo sa 66 putnika i članova posade, prije nego što je nestao s radara.

Stručnjaci procjenjuju da činjenica da piloti nisu imali vremena poslati poruku implicira da je u pitanju bio snažan i iznenadan incident.

Među putnicima u avionu, koji je poletio sa aerodroma Šarl de Gol u Parizu, bilo je 30 Egipćana i 15 Francuza, dva Iračana, po jedna osoba iz Alžira, Belgije, Britanije, Kanade, Čada, Kuvajta, Portugala, Saudijske Arabije i Sudana, navela je egipatska avio kompanija na Twitteru.

Egipat i Grčka poslale su u Sredozemno more avione i plovila u pokušaju da pronađu avion Edžiptera.

Egipatska vojska poslala je i avione za potragu i brodove u izvidnicu u pokušaju eventualnog spašavanja preživjelih.

"U vrijeme nestanka aviona Edžiptera nisu bili loši vremenski uslovi", saopštila je Evropska organizacija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja EUROCONTROL.

Edžipter je objavio da je avionom upravljao pilot Mohammed Said Ali Šakir koji ima preko 6.000 sati leta, od čega više od 2000 na avionu Airbus A320s. Kopilot ima 2.766 sati leta, dodala je kompanija.

Na kairskom aerodromu 15 porodica koje su čekale putnike sa nestalog leta smješteno je u privatnu prostoriju i uz njih je medicinsko osoblje, naveli su zvaničnici.

Ranije je egipatska nacionalna avio kompanija Edžipter saopštila da je avion nestao i da traje intenzivna potraga za njim.

"Službeni izvor u Edžipteru kazao je da je avion na letu MS804 koji je poletio iz Pariza u 23.09 prema Kairu nestao sa radara", navela je kompanija na službenom Twitter profilu.

Kasniji Tweetovi Edžiptera pokazuju da je avion koji je letio na visini od 11.280 metara nestao u 2.45 sati, dvadeset minuta prije nego je trebao da sleti u 3.05, pošto je već ušao u egipatski vazdušni prostor.

Francuska vlada sazvala je vanredan sastanak zbog nestanka aviona Edžiptera.

Francuski predsjednik Fransoa Oland razgovarao je sa egipatskim kolegom Abdelom Fatahom al-Sisijem, spominjući "usku saradnju" oko utvrđivanja okolnosti nestanka leta MS804.

"Nijedna mogućnost nije odbačena", kazao je francuski premijer Manuel Vals.

Erbas je saopštiio da je avion A320, koji je nestao, isporučen egipatskoj kompaniji Edžipter 2003. godine i da je u vazduhu proveo 48.000 sati.

Ovaj tip avion je jedan od najčešće korišćenih u Erbasovoj proizvodnji. Riječ je o uskotrupnom avionu koji može da primi 150 putnika i koristi se za letove na kratkim i srednjim destinacijama širom svijeta.

Galerija

Bonus video: